Парцела на којој је планирана школа по ДУП-у намијењена за мјешовиту намјену / -Архива
06/02/2022 u 07:45 h
Nataša Spaić, Danijela LjucovićNataša Spaić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У плановима МПНКС капитални пројекат: Рјешавају имовинске односе за школу на Забјелу

Површина објекта је 4.300 квадрата, а средства су обезбијеђена капиталним буџетом за ову годину, кажу из Министарства просвјете

У документу Јединствена листа приоритетних инфраструктурних пројеката коју је у јануару 2019. године утврдио Секретаријат за развојне пројекте планирана је изградња основне школе на Забјелу. У документу је назначено да овај пројекат припада групи 2Б која подразумијева да је у питању пројекат са завршеном планском документацијом, а да је рјешавање имовинско правних односа у току, или још нијесу ријешени.

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта објашњавају да за градњу овог објекта још нијесу ријешени имовинско-правни односи, те да је поступак у току.

–Изградња новог школског објекта планирана је на урбанистичкој парцело у захвату ДУП-а Забјело Б. Парцела је површине 11.107 квадрата. Земљиште је приватно власништво и потребно га је откупити. У току су процедуре око рјешевања имовинско-правних односа – саопштено је из Министарства.

Површина будућег објекта, како објашњавају из овог државног органа, је 4.300 квадрата.

–Средства су обезбијеђена капиталним буџетом за ову годину. Узимајући у обзир да је Забјело дио града који рапидно расте и преоптерећеност капацитета постојеће двије школе, нови школски објекат је у приоритетима министасртва – поручују из Министарства, просвјете, науке, културе и спорта.

Према ДУП-у Забјело Б, урбанистичка парцела број 6 припада мјешовитој намјени, у дијелу између улица Душана Милутиновића и Улица Војислављевића.

На Забјелу гравитирају двије основне школе "Октоих" и "Вук Караџић" чији су капацитети већ попуњени. В.д. директора ОШ "Октоих" Тања Савовић је истакла да су сви просторни капацитети ове васпитно-образовне установе искоришћени, те да би доградња постојеће или градња нове школе у што краћем року била једино рјешење.

– Капацитети у нашој школи су пуни, тренутно имамо 1.800 ученика Школа је планирана да прими између 800 и 900 ученика, касније је надограђено још неколико учионица, али то није довољно за оволики број ученика који ми сада имамо. Све просторне капацитете којње смо имали искористили смо максимално и некако се за сада сналазимо. Свакодневно се раде нове зграде и већи је прилив становништва. Очекујемо пораст ученика у будућем периоду, али томе нећемо моћи да одговоримо. Надамо се да ће доћи до изградње још једне школе у што краћем року како би се наша растеретила – навела је Савовић.

Савовић наводи да већ наредне школске године неће имати простора да упишу велики број одјељења.

– Ове школске године имамо 10 одјељења првака, девет у матичној школи и једно у подручној јединици. Само у матичној школи смо уписали око 250 првака. Међутим, наредне школске године нећемо моћи да примимо толико ученика. Велики ће бити изазов организовати наставу наредне школске године. Ми се надамо да ће доћи до изградње још једне школе у што краћем року како би се наша растеретила. Или доградња наше или градња нове у што краћем року рјешава – навела је Савовић.

Капацитети су попуњени и у ОШ "Вук Караџић".

– Наша школа има капацитета да прими 1.000 хиљаду ученика и наставу сада похађа толики број ђака. За сада имамо довољно капацитета, што се тиче редовне наставе и они су попуњени у потпуности. Недостаје простора за продужени боравак, за стоматолошку амбуланту, која поново треба да се покрене и организује у школама, неке кабинете. Сада имамо продужени боравак само за први и други разред. Немамо простора да примимо више ђака и да родитељима дјеце и трећег разреда изађемо у сусрет. Имамо простора за доградњу и у догледно вријеме, вјерујем да ћемо добити урбанистичко-техничке услове услове и добити можда употребну дозволу за доградњу или градњу још једног павиљона 0 рекао је Будимир Вукићевић, в.д. директора ОШ "Вук Караџић".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:23