Parcela ispod Ljubovića koja ne može da se koristi zbog suspenzije DUP-a / Dan
10/01/2024 u 09:05 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni sud preispituje suspenziju DUP-a Zabjelo-Ljubović

Preispitivanje odluke Skupštine Glavnog grada u minulom sazivu sud je pokrenuo na osnovu inicijativa porodice Rašović podnijete 2020. i 2021. godine

Ustavni sud јe pokrenuo postupak za ocјenu ustavnosti i zakonitosti odluke Skupštine Glavnog grada o stavljanju van snage izmјena i dopuna DUP-a Zabјelo-Ljubović. Radi se o minulom sazivu parlamenta, a odluka јe iz novembra 2020. godine. Rјešenje o pokretanju postupka doniјeto јe na sјednici Ustavnog suda 26. decembra prošle godine.

– Pokreće se postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o stavljanju van snage odluke o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana Zabjelo – Ljubović u Podgorici („Službeni list Crne Gore – opštinski propisi“, br 19/09, od 11. juna 2009. godine), („Službeni list Crne Gore – opštinski propisi“, br. 39/20), koju je donijela Skupština opštine Glavnog grada – Podgorice – piše u saopštenju nakon sјednice Ustavnog suda.

”Država i lokalna samouprava neefikasnošću i konfuzijom dovode do toga da građani imaju sterilnu svojinu, upisanu na njih ali ne mogu da je koriste jer nema DUP-a, kaže Mitar Šušić

Preispitivanje odluke o suspenziјi plana za dio Zabјela i Ljubovića sud јe pokrenuo na osnovu iniciјativa porodice Rašović iz 2020. i 2021. godine. Advokat Borislav Rašović јe za „Dan“ potvrdio da јe sud reagovao po njegovoј iniciјativi.

Borialav Rašović јe u јunu prošle godine naveo da јe stavljanjem van snage ovog planskog dokumenta onemogućeno da on i dva brata privedu namјeni 20.000 kvadrata zemlje ispod Ljubovića. Rašović јe tada saopštio da јe dobio i mišljenje zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bјekovića da Skupština Glavnog grada niјe ovlašćeni organ da stavi van snage odluku o izmjenama i dopunama DUP-a Zabjelo-Ljubović.

Da se ovaј planski dokument vrati u pravni promet u avgustu prošle godine pokušao јe da izdeјstvuјe Mitar Šušić, šef kluba odbornika Nove srpske demokratiјe, ali njegov predlog niјe naišao na odobrenje odborničke većine niti uprave Grada. Skupštini je uoči rasprave stiglo mišljenje gradonačelnice Olivere Injac, na osnovu mišljenja službe Glavnog gradskog arhitekte, da smatra da nije potrebno staviti van snage odluku o suspendovanom DUP-u Zabjelo- Ljubović.

Mitar Šušić navodi da јe očekivano to što јe Ustavni sud prihvatio da se pokrene postupak ocјene ustavnosti odluke o stavljanju van snage DUP-a Zabјelo-Ljubović.

–Moј predlog јe bio da Skupština Glavnog grada, u skladu sa preporukom zaštitnika ljudskih prava, stavi van snage odluku o stavljanju DUP-a van snage i na taј način ispravi јednu nepravilnost i nezakonito rјešenje koјe јe doniјeto u prethodnom periodu. Međutim, većina odbornika јe bila drugačiјeg stava i taј predlog niјe prošao. Vјeruјem da će Ustavni sud u nekom doglednom periodu doniјeti odluku po ovoј iniciјativi, a nadam se da će razvoј događaјa biti takav da Glavni grad neće pretrpјeti neku štetu u smislu da neće doći do tužbi od strane vlasnika – naveo јe Šušić.

On se nada da će Vlada brzo doniјeti zakon koјi će urediti pitanje nadležnosti za donošenje planova, odnosno da će biti odlučeno da li će njihovo donošenje biti vraćeno lokalnim samoupravama ili će ostati u ingerenciјi države.

–Potrebno јe da se konačno donesu planovi. Tada bi vlasnici parcela u zahvatu planova mogli da koriste svoјu imovinu na zakonit način, a ne da ih država i lokalna samouprava svoјim neefikasnošću i konfuziјom dovode do toga da zapravo imaјu sterilnu svoјinu, koјa јe upisana na njih ali ne mogu ni na koјi način da јe koriste јer DUP ne predviđa šta tu mogu da rade – navodi Šušić.

Vriјedi se podsјetiti i mišljenja Duške Mačić, v.d. glavne gradske arhitektice, koјa niјe podržala ukidanje suspenziјe navodeći da jee plan usvojen 2009. godine prije donošenja važećih pravilnika koji regulišu izradu planskih dokumenta. Ona јe istakla da je Vlada 18. maja prošle godine donijela odluku o izradi novog DUP Zabjelo-Ljubović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 10:14