Зета је имала десет мјесних заједница / Дан
15/03/2022 u 06:58 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Двије године Зета без мјесних заједница

То што нема МЗ је чисти интерес руководства Општине јер средства могу да троше како хоће и да одређују приоритете без сагласности мјештана, каже одборник ДНП-а Веско Рашовић

Иако је Скупштина општине у оквиру Главног града - Голубовци на сједници 30. децембра 2020. године донијела Одлуку о мјесним заједницама оне у Зети још нијесу формиране. Овај документ прецизирао је формирање, бирање чланова савјета, финансирање, имовину... али ништа од тога се није реализовало. Зета има 22 насеља, а некада је имала десет МЗ. Крајем прошле године градоначелник Иван Вуковић обишао је већину мјесних заједница како би у разговору са мјештанима боље планирали буџет, а Зету су заобишли. Вјероватно и због непостојања формалних услова за тако нешто.

То што нема МЗ је у интересу руководства Општине јер средства могу да троше како хоће и да они сами одређују приоритете без сагласности мјештана тога насеља, каже одборник ДНП-а у СО Голубовци Веско Рашовић.

– Да постоје МЗ онда би грађани сами доносили одлуку о приоритетима. Закон налаже да се формирају МЗ, али до краја њиховог мандата то се неће десити. Мислим да би надлежно министарство требало да реагује. Да је било мјесне заједнице у Љајковићима за четири године можда би закрпили рупе. Али то се није десило – каже Рашовић.

Надлежно је Министарство јавне управе. Из овог Владиног ресора кажу да је формирање МЗ на територији jединица локалне самоуправе зависи од грађана.

– Законом о локалноj самоуправи прописано jе да грађани осниваjу МЗ у складу са одлуком скупштине, коjом се уређуjу услови оснивања, послови, органи, организациjа и рад органа, начин одлучивања, финансирања и друга питања од значаjа за рад МЗ. Такву одлуку, Општина Голубовци jе дониjела на сjедници 30.12.2020. године и обjављена је у Службеном листу. МЗ jе дио jединственог система локалне самоуправе и облик непосредног учешћа грађана у вршењу jавних послова, за коjу jе карактеристично самоорганизовање односно да инициjатива за формирање МЗ потиче од одређеног броjа пунољетних грађана. Са друге стране оснивање општине jе утврђено Законом о териториjалноj организациjи, док jе начин рада, органи, надлежности и друга питања од значаjа за уређена Законом о локалноj самоуправи – кажу из министарства.

Из ДПС-а нијесмо могли добити коментар, јер се шеф клуба одборника ДПС-а Зета Предраг Анђушић није јављао на телефон, као ни одборник Драган Шушкавчевић.

Из Општине Голубовци нијесу конкретно саопштили да ли су покренули процедуру формирања МЗ и уколико нијесу због чега нијесу. Они су казали да је Зета до сада имала десет МЗ.

– Члановима 11 и 12 Одлуке о мjесним заjедницама jе прописано да инициjатву за формирање МЗ подноси одређени проценат пунољетних грађана, коjи имаjу регистровано пребивалиште у МЗ обухваћеноj инициjативом. У МЗ коjа има до 500 становника то је 30 процената пунољетних грађана, у МЗ до 1.000 становника 20 одсто, а у МЗ до 5.000 становника десет процената грађана, док МЗ која има преко 5.000 становника треба пет одсто грађана. Од дана усваjања Одлуке о МЗ, Општини Голубовци, ниjе упућена ниjедна инициjатива, ниjе било захтjева грађана за спаjањем или раздваjањем мjесних заjедница. Грађани захтjеве или инициjативе могу доставити Општини – кажу из Општине.

Општи став мјештане је да је добро имати мјесну канцеларију у којој се може добити потврда, информација, предати захтјев. Бранко Бечић, мјештанин Балабана, каже да док су имали предсједнике МЗ била је боља организација.

image

Бранко Бечић

Дан

– Ништа се није могло урадити без предсједника МЗ. Сада је све стопирано. Овдје се нешто ради, али све је то на неком ниском нивоу. Зета је велика, немамо дом пензионера, а то би била велика ствар за њих. Кад смо имали предсједнике могли смо да им се обратимо, они су нам издавали разне потврде. Сад морамо директно у Општину да идемо, а њима џаба објашњавамо. Видјећемо каква ће нам власт сада доћи – каже Бечић.

Житељка Матагужа Боса Грбавчевић каже да је било много лакше када су имали мјесну заједницу.

image

Боса Грбавчевић

Дан

– Одавно је немамо, за све се мора у Општину. Раније се знали ко је предсједник, коме да се обратимо. Овдје гдје је био дом омладине била је и МЗ, али све је то уништено. То је ругло како изгледа. Морала би Општина реагује. За насеље бих предсједнику тражила да нам среде дом и да врате амбуланту макар два пута седмично. Ту је некада и била, али све је сада уништено – каже Грбавчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 18:39