Лоша хигијена тоалета на пијаци / архива Дана
31/01/2022 u 06:58 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Хигијена Камионске пијаце испод минимума

Улица између тезги пуна је рупа, возила дижу прашину која пада по производима. На тезгама нема струје, гајбе, отпад, али и разне машине могу се видјети свуда. Тоалет изгледа грозно и сигурно није очишћен мјесецима

Од Камионске пијаце предузеће Тржнице и пијаце ове године планира зараду од преко 280.000 еура. Од тог износа са пар хиљада еура могли би макар упристојити мокри чвор у Дистрибутивном центру који од Плодова изнајмљују за потребе пијаце. Могли би дјеловати по принципу популарних микро локација. Пијаце би требало бити мјеста гдје је ниво хигијене подигнут на највећи ниво. Лош примјер је Камионска пијаца, а много је њених лоших „џепова“. Сам прилаз изгледа лоше. Улица која води између тезги пуна је рупа и једва се њим може проћи. Возила дижу прашину и преселе је на производе. Тако купујете воће и поврће обложено прљавштином. На тезгама струје нема, па продавци импровизују. Гајбе, отпад, али и разне машине могу се видјети свуда. О хигијени у тоалету сувишно је говорити, а на пијаци кажу да се наплаћају 50 центи. Свијетла нема, врата су поломљена, хигијена је на најгорем могућем нивоу, а судећи по изгледу рекло би се да није очишћен мјесецима.

Слобо Стјепчевић на пијаци ради 35 година и незадовољан је условима, а каква је хигијена сликовито показује повлачећи прст преко прашњаве јабуке.

– Некада је вода била поред Мушовића, а сада је нема. Погледајте колико има прашине. Прође ауто од Шћекића и сву прашину дигне на тезге. Ако радим овдје и плаћам зашто немам услова? Немам струју, воду... најосновније услове. Да имам воде попрскао бих испред тезге и не би ми била прашина. Боце са водом доносим од куће. То није у реду. Свуда плаћам струју, па ћу и овдје, а не да стрепим да ли ћу се запалити због плина. Тезгу плаћамо 92 еура и још 30 еура стражара. Пијаца има мокри чвор код прве рампе. Не идем тамо јер је хигијена ужасна. Макар да су рупе закрпили. Кад љети дође туриста и види ове чекеренде срамота ме. Све сам ово о свом трошку средио да љепше изгледа – каже Стјепчевић.

image

Слобо Стјепчевић

-Архива

Он сматра да пијаци треба посветити мало више пажње.

– Надлежни треба да дођу и да виде у каквим условима радимо. Долазе они, обилазе да мјере колика је тезга, али нијесу дошли да виде како је овдје, је ли уредно – истиче Стјепчевић.

С времена на вријеме овдје продаје Жељко Рацковић. Он се нада да ће Главни град уредити пијацу.

– Рецимо хигијена у тоалету је ужасна. Не можемо овдје очекивати ништа боље док се Главни град не постара и уреди пијацу. Нормално би било да се направи на неком другом мјесту, јер овај објекат и није предвиђен за Камионску пијацу. Ово је само принудно, па се надам да ће је средити – истиче Рацковић.

image

Рупе појеле пут

-архива

Из Тржница и пијаца кажу да се Камионска пијаца налази на привременоj локациjи Дистрибутивни центар, за коjу ово градско предузеће плаћа закуп Плодовима.

– С обзиром на то да смо закупци простора, ниjесмо у могућности вршити значаjниjа улагања, осим техничког одржавања коjе се редовно обавља. Тржнице и пиjаце су у претходном периоду уложиле средства да се сви закупци, коjи су нам се обратили, да им jе потребна струjа за рад и одржавање производа, буду прикључени на електромрежу. Остали закупци користе заjедничку струjу. Служба за одржавање хигиjене врши те послове, а имамо и редовна и ванредна сезонска, тзв.генерална чишћења обjекта – кажу из Тржница и пијаца.

Они тврде да свакодневно прате потребе пиjаце и у складу са тим врше организациjу посла.

– Санирање рупа jе jедна од планираних и уобичаjених активности, коjу наjчешће спроводимо након зимских мjесеци, пред пољопривредну сезону. Одржаванjе хигиjене на овом обjекту jе изузетно захтjевно, имаjући у виду начин продаjе, велику површину и уопштено стање обjекта. Ово нарочито у периоду главне пољопривредне сезоне и топлиjих дана – истичу из Тржница и пијаца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:12