Планери сматрају неоправданим заустављање израде планова / -Архива
26/06/2021 u 06:45 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Заједница општина Црне Горе тражи измјену Закона о просторном планирању и изградњи објеката

Измjене закона су неопходне у поглављу коjим се уређуjе легализациjа бесправних обjеката и у поглављу које прописује да је могућност израде и измјена локалних планских докумената претходне генерације (ПУП, ДУП, УП) орочена до доношења плана генералне регулације – пише у иницијативи коју потписује Миљан Баровић, предсједник одбора за просторно планирање Заједнице општина

Одбор за просторно планирање Заједница општина Црне Горе упутио је Министарству екологије, просторног планирања инцијативу за измјене Закона о планирању простора и изградњи објеката којом траже да се одблокира доношење планских докумената. Одбор предлаже да се детаљно размотре и коригују одредбе које су у корелацији са доношењем Плана генералне регулације Црне Горе.

–С обзиром да је Министарство екологије, просторног планирање и урбанизма у више јавних наступа истакло да се План генералне регулациjе Црне Горе неће доносити, те да ће се у том правцу и извршити измjена закона, неопходно jе размотрити све одредбе чиjе jе спровођење у директноj корелациjи са доношењем тог планског документа и кориговати их. То је потребно урадити у поглављу коjим се уређуjе легализациjа бесправних обjеката, а којим је прописано jе да ће се поступци за све бесправне обjекте коjи се налазе на орто-фото снимку, а не испуњаваjу основне урбанистичке параметре односно смjернице важећих планских докумената и планских докумената коjи су били у изради у тренутку доношења закона, прекинути до доношења Плана генералне регулациjе. Такође, то треба урадити у поглављу које прописује да је могућност израде и измјена локалних планских докумената претходне генерације (просторно урбанистички планови, детаљни урбанистички планови, урбанистички пројекти, локалне студије локације) орочена до доношења плана генералне регулације – пише у иницијативи коју потписује Миљан Баровић, предсједник одбора.

Из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма којим руководи Ратко Митровић прије неколико дана су поручили су да су урадили хитне измjене Закона о планирању простора и изградњи обjеката и објаснили да се оне односе у дијелу да ће планска документа убудуће израђивати привредно друштво коjе оснива Влада, умjесто приватних бироа. Ово министарство зауставило је израду Плана генералне регулације али и Просторног плана Црне Горе.

Ксенија Вукмановић, руководилац израде Плана генералне регулациjе, који је требало да буде урађен за цjелокупну териториjу државе у површини од 13.886 километара квадратних, са припадаjућим морским добром у површини од 2.540 километара квадратних, каже да још немају одговор Министарства око споразумног раскида уговора и исплату надокнаде.

image

Ксенија Вукмановић

-Архива

– Чланови радног тима су револтирани и разочарани поступањем Министарства, као и jавним изjавама министра о кашњењу у изради ПГР и некомпетенциjи стручњака, а посебно коментаром о уцртавању локациjа у ПГР-у. Осим ових произвољних изjава, до сада нисмо добили нити jедан стручни извjештаj или коментар на документациjу I фазе коjу смо предали у децембру 2020. године, коjим би се потврдиле министрове тврдње и инсинуациjе. Формирање завода за урбанизам коjи би радио планску документациjу сматрамо као квалитетно рjешење. Међутим, питање jе да ли у овом моменту држава има довољно средстава да у Заводу за урбанизам обезбиjеди довољан броj квалификованих стручњака коjи би преузели израду планске документациjе. Као боље рjешење видимо формирање Агенциjе за планирање простора, као прве фазе ка формирању Завода. Што се тиче министрове изjаве да "од сада планове више неће радити приватне фирме него Завод за урбанизам", напоменула бих да од усваjања новог Закона 2017. године, сву планску документациjу (државну и општинску) ради Министарство као обрађивач, уз ангажовање стручњака, поjединаца као извршиоца за поjедине сегменте. Сва одговорност за планска рjешења и квалитет планских докумената jе од 2017. године у рукама министарства, иако изгледа да министар Митровић то jош увиjек ниjе схватио – поручује Вукмановић.

Подијелити надлежности за издавање УТУ

Заједница општина је затражила да се законом подијели надлежност између министарства и органа локалне управе у погледу издавања урбанистичко-техничких услова. Ови послови, како објашњавају у иницијативи, били су у надлежености локалних самоуправа све до доношења Закона о планирању простора и изградњи објеката.

–Разлози централизације послова издавања урбанистичко-техничких услова су упитни, имајући у виду и чињеницу да министарство у 2019. години издало 255 УТУ, док су у истом периоду општине издале 2.,807 УТУ – пише у иницијативи.

Просторни план Црне Горе jе наjважниjи стратешки плански документ државе па се заустављање његове израде сматра неоправданим, оцијенила је Светлана Јовановић, руководилац израде ППЦГ. Овим документом требало je да се одреди политика рационалне организациjе, коришћења, заштите и очувања простора за период до 2040. године.

image

Светлана Јовановић

-Архива

– По мишљењу стручног тима за израду Просторног плана Црне Горе, обавjештење о раскиду уговора jе неосновано и правно неутемељено. Ради се о мултидисциплинарном стручном тиму у коме jе ангажован велики броj референтних стручњака по различитим специjалностима. Стручни тим jе увриjеђен изjавом министра да у Црноj Гори нема стручњака и да треба ангажовати стручне кадрове из окружења, Србиjе и Хрватске. У априлу jе у Министарству одржана презентациjа двиjе завршене фазе на изради плана- анализе постоjећег стања и концепта плана, што представља 40 одсто уговорних обавеза. Након тога jе обављен састанак са представницима министарства у циљу рjешавања проблема статуса уговора о изради ППЦГ и обезбjеђивања услова да се изнађе начин и обезбjеде услови за наставак рада на плану кроз неки нови уговор о његовоj изради. До данас, од стране министарства ниjе ово питање рjешено. Остаjе да вjеруjемо да ће Влада Црне Горе увидjети проблеме и предузети хитне кораке за стабилизовање система планирања у држави, приjе свега кроз законску регулативу и израду Просторног плана Црне Горе – поручује Јовановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:48