Aleksander Čeferin / -FOTO: EPA
18/06/2023 u 16:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čeferin: Evropski fudbal ne strahuje od odlazaka igrača u Saudijsku Arabiju

Kristijano Ronaldo i Karim Benzema uzeli su stotine miliona eura za prelaske iz evropskih u saudijske klubove, a slične ponude dobili su i Lionel Mesi i Luka Modrić

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je da evropski fudbal ne treba da strahuje od odlazaka igrača u saudijske klubove, sugerišući da ti klubovi prave greške jer ulažu u transfere zvijezda koje su na zalasku karijere.

Kristijano Ronaldo i Karim Benzema uzeli su stotine miliona eura za prelaske iz evropskih u saudijske klubove, a slične ponude dobili su i Lionel Mesi i Luka Modrić. Ta četvorica fudbalera su od 2008. godine osvojili sve Zlatne lopte i imaju najmanje po 35 godina.

Očekuje se da će se trend odlazaka nastaviti, nakon što su četiri najveća saudijska kluba nacionalizovana, kada ih je u većinsko vlasništvo uzeo Fond za javna ulaganja kojim je predsjedavao princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Čeferin je na pitanje holandske televizije NOS, da li je uplašen zbog egzodusa fudbalera, odgovorio: "Ne, ne, ne".

- Mislim da je to uglavnom greška fudbala u Saudijskoj Arabiji. Zašto je to problem? Zato što bi trebalo da ulažu u akademije, trebalo bi da dovode trenere i trebalo bi da razvijaju svoje igrače. Sistem kupovine igrača koji su gotovo na kraju karijera nije sistem koji razvija fudbal. To je bila slična greška u Kini kada su doveli sve igrače koji su bili na kraju karijera - naveo je Čeferin.

Od uticajnih igrača kineski fudbal prvi je pojačao Didije Drogba 2012. godine, a zatim su ga između ostalih slijedili Nikola Anelka i Frederik Kanute. Od tada kineska liga i kineska reprezentacija nisu pokazale veliki napredak.

- Pokažite mi igrača koji je na vrhuncu, u najboljim godinama koji počinje karijeru u Saudijskoj Arabiji. Ali ne radi se samo o novcu. Fudbaleri žele da osvajaju takmičenja. A najbolja takmičenja su u Evropi - naveo je prvi čovjek evropskog fudbala.

Upitan je i da li je evropski fudbal izgubio najatraktivnije igrače.

- Nismo ih izgubili. Oni i dalje igraju fudbal. Na kraju karijera neki igrači odlaze negdje da zarade novac - dodao je Čeferin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ALEKSANDER CEFERIN
16. septembar 2024 21:25