Spektakl zagarantovan / EPA-EFE-MARTIN DIVISEK
26/07/2024 u 10:10 h
T.B.T.B.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pariz spremio spektakl na Seni

Svečana ceremonija otvaranja u glavnom gradu Francuske koja počinje u 19.30 biće najveća u istoriji Igara

Sve je spremno za spektakl kakav još nije viđen - u Parizu će večeras biti otvorene 33. Olimpijske igre, na kojima će se do 11. avgusta oko 10.500 sportista boriti za medalje i slavu. Nakon što јe prethodno bio domaćin 1900. i 1924. godine, Pariz će postati tek drugi grad koјi јe tri puta domaćin ljetnjih olimpiјskih igara, zaјedno sa Londonom (1908, 1948. i 2012). Olimpiјske igre 2024. godine takođe obilježavaјu stogodišnjicu Igara iz 1924. godine.

Ceremonija svečanog otvaranja u glavnom gradu Francuske biće potpuno drugačija od svega do sada viđenog. Organizatori su odlučili da "feštu" presele u centar grada, pa će defile sportista biti organizovan tokom rijeke Sene, u dužini od šest kilometara.

Tako prvi put u istoriji Olimpijskih igara, ceremonija otvaranja neće biti održana na stadionu.

Parada sportista biće održana na rijeci, nacionalne delegacije spuštaće se niz Senu u čamcima. Krivudajući putem od istoka ka zapadu, 10.500 sportista će proći kroz centar Pariza, pored svih važnijih obilježja grada, spuštajući se šest kilometara do Trokadera, gdјe će biti održan zvanični dio ceremonije.

Pariz će prekinuti još jednu tradiciju, jer će sportisti biti predstavljeni na bini i biće tu tokom cijele ceremonije.Parada će krenuti u 19.30 časova i obići će dva ostrva u centru grada prije prolaska ispod nekoliko mostova i kapija. Duž rute kojom će ploviti, takmičari će moći da vide neke od sportskih objekata koji će biti postavljeni na najprepoznatljivijim tačkama Pariza.

Ceremonija otvaranja u Parizu biće najveća u istoriji Igara – prvobitno se očekivalo da joj prisustvuje 600.000 ljudi, što je 10 puta više nego na prosječnom Olimpijskom stadionu. Međutim, francuske vlasti su odlučile da smanje taj broj na 300.000 iz bezbjednosnih i logističkih razloga.

Pristup gornjim obalama Sene je besplatan, ali će svim zainteresovanima biti potrebna pozivnica za koju su morali da se registruju. To su mogli da učine samo francuski državljani, ne i turisti. Onima koji žele da budu tik uz reku, potrebne su ulaznice, koje su bile u prodaji.

Osamdeset ogromnih ekrana i strateški postavljenih zvučnika omogućiće svima da uživaju u magičnoj atmosferi ovog dogaćaja.

Radi bezbjednosti, francuska Vlada je angažovala oko 20.000 vojnika i više od 40.000 policajaca, a stigla je i podrška oko 2.000 vojnika i policajaca iz drugih zemalja.

Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati oko 160 šefova država, a biće zatvoreni svi aerodromi i vazdušni prostor u krugu od 150 kilometara oko Pariza prije, tokom i posle troipočasovne ceremonije.

Što se tiče zabavnog dijela, do sada je mnogo toga držano u tajnosti, ali se zna da će oko 3.000 umjetnika učestvovati na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, koji će takođe zaploviti Senom. Prema nekim medijskim navodima na otvaranju bi trebale da nastupe Lejdi Gaga i Selin Dion.

 

Mnoga takmičenja van Pariza

Osim u Parizu i njegovim predgrađima, određena sportska takmičenja će biti održana i na drugim mjestima. Košarkaške preliminarne utakmice i rukometno finale održaće se u Lilu, koјi јe udaljen 225 km od grada domaćina, јedrenje u mediteranskom gradu Marseјu, udaljenom od Pariza 777 km, surfovanje na Tahitiju na prekomorskoј teritoriјi Francuske Polineziјe, koјi јe udaljen čak 15.716 km od glavnog grada Francuske, a fudbal u šest gradova: Marseju, Bordou, Desen Šarpјeu, Nantu, Nici i Sent Etјenu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
OI PARIZPARIZ 2024
08. septembar 2024 02:18