Црногорски олимпијски комитет / - Фото: ЦОК
30/03/2022 u 22:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦОК: Управа за спорт и младе покушава да нас понизи

Управа за спорт и младе опредиjељеним износом од 220 хиљада ЕУР покушава понизити национални олимпиjски комитет и обезвриjедити његова улога у систему спорта у Црноj Гори, оциjенио jе Управни одбор те асоциjациjе

Наводи се да су том одлуком, не само ЦОК већ и остале спортске организациjе, доведене у изузетно лош положаj.

- Овакав став заузет jе поготову због чињенице да су на Конкурсу за расподjелу средстава из буџета, у наjвећоj мjери тражена средства за потребе учешћа на већ завршеним зимским Олимпиjским играма Пекинг 2022 и зимском Европском олимпиjском фестивалу младих у Финскоj. Средства су тражена и за учешће наших спортиста на предстоjећим Медитеранским играма у Алжиру али и за учешће на љетњем Европском олимпиjском фестивалу младих у Словачкоj - пише у саопштењу ЦОК-а.

Наводи се да jе УО одлучио да се обрати Влади Црне Горе и затражи обjашнjенjе за такав однос према националном олимпиjском комитету.

УО подсjећа да ЦОК достоjно представља Црну Гору посебно на међународноj спортскоj сцени и коjи од наших међународних партнера има значаjна признања за своj рад.

- С обзиром на то да jе суштински у држави Влада партнер Црногорском олимпиjском комитету у рjешавању наjзначаjниjих питања из области спорта и олимпизма - пише у саопштењу.

На сjедници су чланови УО упознати са нацртом Стратегиjе развоjа спорта Црногорског олимпиjског комитета, коjа се припрема у сарадњи са експертима из спортске области и академском заjедницом, за период до 2026. године.

- Таj документ има посебан значаj, поготову ако се узме у обзир положаj коjи би национални олимпиjски комитети, па самим тим и ЦОК, требало да имаjу у систему спорта jедне државе, с обзиром на пуноправно чланство коjе уживаjу у Међународном олимпиjском комитету - пише у саопштењу.

На сjедници jе дискутовано и о ангажовању ресурса ЦОК-а како би се у периоду пред нама остварио значаjан искорак ка рjешавању проблема финансиранjа спорта коjи представлjа кључни предуслов за даљи развоj ове области.

Наjављено jе да ће бити формиране радне групе коjе ће подниjети инициjативе и приjедлоге законских рjешења коjи се тичу измjена и допуна Закона о спорту, Закона о буџету, Закона о порезу на добит и Закона о играма на срећу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:43