Са представљања филма / - Фото: КК Будућнпост
20/01/2022 u 20:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представљен филм посвећен историjи црногорског каратеа

Документарни филм Пут празне шаке посвећен jе историjи црногорског каратеа, почецима тог спорта и сjаjним резултатима оствареним на домаћоj и међународноj сцени, саопштено jе данас на представљању тог филма

Наводи се да ће филм, аутора Милоша Тодоровића, премиjерно бити приказан, 26. jануара у подгоричком Синеплексу.

Саговорници у филму присjећаjу се дана када су успоставили карате у тадашњем Титограду у готово немогућим условима.

У филму се, осим црногорских каратиста, налазе и имена каратиста бивше Jугославиjе.

Филм обилуjе великом и jединственом фото и видео документациjом везаном за Титоград, Црну Гору и СФР Jугославиjу.

Аутор филма Милош Тодоровић казао jе да му jе мотив за рад на таквом остваренjу био да Титоград и Црна Гора, односно карате као спорт и Карате клуб Будућност, мораjу имати такву причу.

- Филм подсjећа на почетке каратеа у Црноj Гори, на Студент, jедан од првих клубова, па Младоост, чиjом фузиjом настаjе Будућност. Приказуjе Титоград из друге перспективе. Са друге стране, кроз Карате клуб Будућност прошло jе преко 40 хиљада такмичара и то говори о каквом колективу се ради - казао jе Тодоровић на конференциjи за новинаре.

Он вjеруjе да ће биоти интересантно и млађим генерациjама да виде како jе то тада изгледало.

- Филм мjе добра и интересаантна прича. Захвалио бих се Душку Симоновићу коjи jе одмах препознао причу и дао подршку, као и Секретариjату за спорт Главног града - рекао jе Тодоровић.

Предсjедник Црногорског олимпиjског комитета Душан Симоновић казао jе да филм говори о почецима тог спорта, али и о златном добу црногорског каратеа.

- Честитке људима коjи су реализовали проjекат. Направљен jе велики посао, али то ниjе завршена прича. Она неће никада бити завршена, само ће се надограђивати. То смо били дужни да урадимо - рекао jе Симоновић.

Он jе истакао да му jе драго што ће филм бити обjавлjен у години jубилеjа – 20 година од осваjанjа титуле првака Европе Карате клуба Будућност.

Говорећи о филму Симоновић, коjи jе тада био на челу клуба, казао jе да jе доста допринио кроз идеjу и подршку да до реализациjе проjекта дође.

- Наставићу да подржавам идеjу и сличне, како би записали оно што смо направили у периоду иза нас како не би заборавили неке људе коjи су стварали историjу тог спорта у Црноj Гори - рекао jе Симоновић.

Он jе нагласио да карате има jош сjаjних такмичара и да се нада да ће се карате поново вратити у олимпиjску породицу.

Дугогодишњи тренер и такмичар Будућности Драгољуб Копитовић казао jе да jе филм сjаjна, истинита прича, коjа има дугу историjу.

- Обухваћене су све генерациjе клуба, свака од нjих посебно дала jе велики допринос да Будућност, карате и спорт у Црноj Гори буде оно што jесте. Та сjаjна прича зове се КК Будућност. Уложен jе велики рад и труд и свака част Милошу на томе што jе направио - рекао jе Копитовић.

Он jе истакао филм обухвата све бивше чланове, не само из Црне Горе, већ из бивше Jугославиjе.

- Ниjе било лако, требало jе обићи све и разговарати са нjима. Сви они дали су допринос да се не забораве резултати КК Будућност. Надам се да ће и генерациjе коjе долазе наставити континуитет добрих резултата - казао jе Копитовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 21:41