Suzana Lazović predstavljena / -FOTO: STEFAN IVANOVIć/MATCHLENS.ME
23/09/2024 u 18:47 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Suzana Lazović: Sigurna sam da će se Crna Gora vratiti na stare staze uspjeha

Nova selektorka najavila da će u narednim akcijama još neke igračice dobiti priliku

Prvim treningom pod komandom nove selektorke Suzane Lazović u Univerzitetskoj dvorani u Podgorici, krenula je nova era ženske rukometne reprezentacije Crne Gore.

Prethodno, nekadašnja igračica Budućnosti i reprezentativka Crne Gore predstavljena je na konferenciji za novinare na kojoj je govorila o očekivanjima, ciljevima i optimistički poručila da vjeruje u povratak "lavica" u vrh evropskog i svjetskog rukometa.

Nakon Nikole Petrovića, Đule Žige, Dragana Adžića, Pera Johansona, Kima Rasmusena i Bojane Popović, Lazović je sa svega 32 godine ostvarila san i postala sedmi selektor/ка ženske rukometne reprezentacije Crne Gore. Sa predsjednikom Petrom Kapisodom dogovorila je dvogodišnju saradnju.

- Hvala predsjedniku Petru Kapisodi i Upravnom odboru na ukazanom povjerenju i sigurna sam da ću to opravdati, kao što sam to radila i kao igrač. Čast je i obaveza biti dio ove reprezentacije. Neko sam ko je odrastao u ovom sistemu, razvijajući svoju filozofiju sigurna sam da će se ovaj tim vratiti na stare staze uspjeha, jer je Crnu Goru uvijek karakterisala borbenost i hrabrost. Sigurna sam da će to djevojke nastaviti da pokazuju iz dana u dan - kazala je Lazović. 

Na prvom spisku Suzane Lazović su se našle 24 igračice, među kojima su i povratnice Milena Raičević i Ljubica Glendža, te četiri debitantkinje – Milica Trifunović, Andrijana Tatar, Sara Burić i Ivana Vujadinović. Najavila je nova selektorka da će u narednim akcijama još neke igračice dobiti priliku.

- Ima novih imena, kao i onih koji se sada nijesu našli na spisku, ali u periodu koji dolazi – hoće. Želim da dobije šansu svako ko ima potencijal. Na nekim budućim okupljanjima biće još veći broj mladih igrača, jer vremenom treba da podmladimo ekipu. Sigurna sam da su mlađe igračice, uz iskusne, spremne da pokažu ono što smo mi dokazivali, imaće od koga da uče - poručila je Lazović.

Sa nekim igračicama nekadašnja pivotkinja je igrala, neke je trenirala dok je bila trener juniorske selekcije, a ova sedmica poslužiće za početak uigravanja za EP krajem novembra na kojem će Crna Gora za rivale u grupi u Debrecinu imati Srbiju, Rumuniju i Češku.

- Cilj je da pokažemo hrabrost, zajedništvo, koheziju…Samo tako možemo doći do cilja.

Kao igračica za Suzanu Lazović nije bilo izgubljene lopte, karakterisala je bespoštedna borbenost, naročito u odbrani. Slično razmišlja i sada kao trener.

- Ključ svake utakmice će biti odbrana. To je moja filozofija kojoj ću težiti dok budem u rukometu. To mi je donosilo rezultate. Ako budemo to poštovale, ne sumnjam u uspjeh, a djevojke će to znati da ispoštuju.

image

Rukometašice Crne Gore uoči prvog treninga

MATCHLENS-STEFAN IVANOVIC

Već šest godina Suzana Lazović bavi se trenerskim poslom. U selekciji do 18 godina prvo kao saradnica u stručnom štabu Bojane Popović, godinu kasnije predvodila je omladinsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, sa juniorkama Kine ostvarila je nveliki uspjeh plasmanom u glavnu fazu Svjetskog prvenstva, a od ove sezone je i trener mađarskg prvoligaša Albe Fehervar.

- Kad sam krenula da se bavim trenerskim poslom, shvatila sam koliko ne znam kao igrač i koliko je težak poziv biti trener, koliko se stvari nauči kroz mlađe selekcije…I, ko to prođe može da shvati šta nedostaje nekoj seniorskoj ekipi za uspjeh. Kineska reprezentacija je nešto što mi je dalo ogromno iskustvo. Atipičan sistem, znatno drugačiji od svega u Evropi. Pomogli su mi da se izgradim kao trener, te da unaprijedim neke nedostatke.. Sigurna sam da ću sa ovom reprezentacijom rasti i praviti rezultate.

Razgovarala je i sa svojom prethodnicom Bojanom Popović sa kojom je osvojila istorijsko olimpijsko srebro 2012. godine u Londonu, a potom i evropsko zlato u Beogradu.

- Razgovarala sam sa njom i svim bivšim crnogorskim selektorima. Naravno, ja sam mlad trener i želim da čujemo njihova mišljenja i iskustva. Od svakog sam dobila prave instrukcije. Mislim da je to bitno, to su ljudi koji su mene trenirali i razumiju kako razmišljam. Na primjer, mnogo mi je pomogla filozofija Dragana Adžića sa kojim sa kao rukometašica imala velike usphjehe. Ali, želim sve ispočetka, sve od nule. Najbitnije je zajedništvo, da igračice poštuju jedna drugu i odluke koje donosimo. Nećemo se baviti prošlošću, bićemo borbeni, uporni i istrajni, želim da svako mrzi da igra protiv nas.

Predstojeće EHF sedmica poslužiče da Lazović sa stručnim štabom stekne jasniju sliku i da sa rprezentativkama ostvari strateške dogovore za budućnost. U oktobru i novembru planirane su i kontrolne utakmice.

- U glavnom pripremnom ciklusu pred Evropsko prvenstvo, igraćemo mečeve sa selekcijama Hrvatske i Slovenije - poručila je Lazović.

 

U stručnom štabu Igor, Sonja i Danica

Predstavila je Suzana Lazović i svoj stručni štab.

- To su Igor Marković, Sonja Barjaktarević, Danica Delić. Odabrala sam stručni štab kojem stopostotno vjerujem. Igor i ja imamo sličnu filozofiju, nijedan trener ne može da ima istu, ali njegova pomoć će biti od koristi. Dva oka ne mogu sve i bitno mi je da imam pravu osobu pored sebe u svakom trenutku. Ponavljam, vjerujem da ćemo Crnu Goru vratiti na stare staze uspjeha - istakla je Lazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 22:40