/ FOTO: YOUTUBE ALEKSANDAR VUčIć
06/10/2022 u 09:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska stopirala uvoz ruske nafte u Srbiju, očekuje se odgovor Vučića

Iako je predlog EU bio da se Srbija izuzme iz paketa sankcija, na insistiranje Hrvatske, na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem, taj paket obuhvata i Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznenađen je zbog sankcija na kojima je protiv Srbije insistirala Hrvatska zbog kojih je Srbiji onemogućen uvoz ruske nafte preko Janafa, saznaju Večernje novosti, i dodaju da se očekuje žestok odgovor Vučića.

Države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU, prenosi Kosovo onlajn.

Iako je predlog EU bio da se Srbija izuzme iz paketa sankcija, na insistiranje Hrvatske, na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem, taj paket obuhvata i Srbiju, jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu. 

To praktično znači da će Srbija zbog Hrvatske i ovog poteza morati da plaća skupu naftu.

S druge strane, Bugarska je izuzeta od ove odluke jer u toj zemlji ruski Lukoil ima dominantan uticaj na tržištu, pa je zbog toga stavljena u povlašćen položaj, dok je Srbija kažnjena na brutalan način, a čime se EU pokazala kao nepouzdan partner.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:07