/ -BOCAN HARCENKO
12/05/2022 u 19:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Руски амбасадор: Санкције Србије Русији нису пријатељски корак

Русија није промијенила став према независности Kосова, такве наводе је наметнуо Запад, казао је Боцан-Харченко

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да се Москва нада да Србија неће промијенити став о увођењу санкција Русији и да такво опредељење Београда не би сматрала пријатељским кораком.

- Та нада да Србија неће промијенити став о санкцијама је доста чврста, на основу изјава на највишем нивоу, али и анализе узрока и низа разлога због којих се Србија не придружује санкцијама. Ријеч је о разлозима који су веома важни за развој Србије, а и већина становништва не мисли да треба подржати санкције против Русије- рекао је Боцан-Харченко за Радио-телевизију Војводине.

Он није желио да одговори на питање какве би последице по односе двије земље имало увођење санкција Русији, рекавши једино да „санкције нису пријатељски корак, посебно не санкције ових димензија“ и указавши да је изразио наду да до тога неће доћи.

Боцан-Харченко је навео да „не би рекао да има неких промјена у односима Србије и Русије“ и указао да Москва није отказала ниједан пројекат од стратешког значаја са Србијом.

- Нема промјена уназад ни лоших назнака, са једне стране, али, са друге стране, наравно да геополитичка ситуација може да има одјека на однос Русије са сваком земљом, укључујући Србију. Најважније је да се Србија истрајно, достојанствено, и уз поштовање националних интереса, не придружује санкцијама против Русије. Тај став је чврст и доследан, предсједник Александар Вучић је то више пута потврдио- казао је руски амбасадор.

Навео је да су преговори Београда и Москве о новом уговору о снабдевању руским гасом "у припремама" и додао да ће на њих утицати укупни односи две земље, али и ситуација на тржишту.

- Нема сумње да ће Русија узети у обзир да је Србија пријатељска земља, да имамо стратешки однос. Декларацију о стратешким односима нико није довео у питање у последње вријеме, она је важећа и за Москву и за Београд. Преговори се никад не воде изван цјелокупних политичких односа две земље, у обзир мора да се узме чињеница да се Србија није придружила санкцијама, али и ситуација на енергетском тржишту- казао је руски дипломата.

Он је рекао да Русија неке недавне потезе Србије "објашњава притисцима Запада" на Београд.

- ЕУ врши невјероватан притисак на Србију, изван прихватљивих димензија. Тешко нам је да прихватимо да је могуће такво понашање ЕУ, али и Вашингтона, тај притисак на Србију и пријетње санкцијама, на земљу која је кандидат за чланство у Унији- додао је он. 

Боцан-Харченко је навео да Русија није промијенила став према независности Kосова.

- Такве наводе је наметнуо Запад- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

17. maj 2022 21:28