Aleksandar Vučić / - IZVOR: KOSOVO ONLINE
23/04/2024 u 20:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici imaćemo još više prijatelja

Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je danas da se delegacija Srbije neće obrukati već da će poslije 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz Njujorka.

- Nećemo se obrukati i kako god da bude i 3. maja ćemo moći uzdignute glave da izađemo odavde i vidjećete da kad izađemo odavde da ćemo da imamo još veći broj prijatelja, jer mnogi koji ne smiju da budu uz nas, bili bi uz nas - rekao je Vučić za "RTS".

Dodao je da se to u politici ne računa uvijek, ali da jeste jedan dodatni zalog za budućnost. 

Na pitanje kako sad protiču njegovi razgovori po pitanju nacrta rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da sada ima zemalja koje se ponašaju uvijek na izuzetno odgovoran i ozbiljan način, koji imaju direktnu komunikaciju sa svojim predsjednikom i svojim vladom.

Vučević: Srbija stremi budućnosti bez ratova

- Ali imate i zemlje sa kojima ste već tri kruga konsultacija obavili, a njihov ambasador nije dobio nikakvu informaciju. Zato je bilo strašno važno ovo što smo danas ovdje radili. Ja ću, ukoliko se uopšte vratim u Beograd na tri dana, u Beogradu da ponovim konsultacije sa svim ovim zemljama. Makar sa svim stalnim predstavnicima. Imamo devet afričkih zemalja koje imaju stalno predstavništvo u Beogradu, imamo pet južnoameričkih, latinoameričkih zemalja, računajući i Kubu. Imamo najviše azijskih, mislim 21 zemlju sa stalnim predstavništvima u Beogradu. I ponovo ću sa njima da razgovaram- rekao je Vučić.

(VIDEO) Dobio opomenu u UN-u: Predsjedavajuća zbog Vučića lupala šakom o sto

On je naglasio da u prijedlogu rezolucije nije navedeno ime ni jednog krivca za Srebrenicu i takva rezolucija podrazumijeva kolektivnu osudu cijelog naroda, iako predlagači govore suprotno.

-Zašto vi donosite ovu rezoluciju? Jel je donosite zbog poštovanja, pijeteta, kajanja? Ja sam posjetio (Srebrenicu) i pognuo sam glavu. Nisam pognuo glavu pred kamenicama, udarcima, flašama. Pognuo sam glavu pred spomenikom stradalima, položio cvijet, iako sam bio napadnut. Pozvao sam ih na razgovor odmah posle toga smatrajući da su to suštinske stvari - rekao je Vučić.

On je rekao da je to dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju u ovom trenutku i upitao se da li je to zbog neuvođenja sankcija Rusiji, odnosa sa istokom ili zbog nerješavanja pitanja Kosova, ili, kako je rekao, zbog toga što je Srbija slobodna i nezavisna zemlja.

On je naglasio da će se Srbija boriti u UN onoliko koliko može.

- I dan posle toga idemo da radimo, još snažnije, da se borimo još više, da pripremamo Ekspo, da dodatno podižemo ugled Srbije u svijetu - rekao je Vučić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:08