Санел Тигањ / ДАН
12/03/2022 u 21:49 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пчеларство се воли, са пчелама се живи

Бивши је поморац, а данас подједнако добар маслинар и пчелар Санел Тигањ, рођени Петњичанин, двадесет година живи у Бару. Пчеларством се бави последњих седам-осам година као професионалац, а прије тога је пар година пчеларио за потребе своје породице.

Санел Тигањ има око 80 пчелињих друштава, што га је натјерало да крене у посао много озбиљније. Тигањ тврди да се од овог посла може живјети и зарадити.

Посла у пчеларству има током цијеле године. Ако се не ради са пчелама, онда се ради на репарирању и реновирању кошница.

- За нас посла има преко цијеле године. Активна сезона почиње од марта и траје до септембра, када се завршавају сви послови у вези са пчелама, али и преко зиме нема одмора. Тада спремамо ремове, кошнице, реновирамо, репарирамо, сређујемо - прича наш саговорник.

- Пчеларство мора да се воли, са пчелама се живи - каже он, и подсјећају да је мед прехрамбена намирница која не може да се поквари, има богато хранљиво и антибактеријско дејство, и с правом се у народу каже да осим што храни, мед и од многих болести брани.

Тигањ је, поред пчеларства, подједнако добар и маслинар.

- Моје кошнице су међу стаблима маслина у Курилу и Подград. Стабла маслина узимам у закуп по 200 корена. Ради моја породица, а посебно ми помаже супруга, али и дјеца. Последња берба није била добра, али се мало по мало ипак набрало. Имали смо уља за сезону, мало за продају маслина и уља, а мало себи за зимницу. Скоро сам сваког дана у маслињаку са пчелама, али успијем да обрађујем и други маслињак у Курилу - каже он, наглашава да је сада у фази резидбе.

- Већ сам почео са резидбом у маслињаку Курило. Сам радим резидбу већ дуго година. Пратио сам рад једног резача који је био код мене, и није био проблем да научим, мада се не бих усудио да неком другом радим. Али себи завршавам све за своје потребе.

На вријеме обави третирања варое

Што се тиче болести, он подсјећа да на вријеме обавља сва третирања.

- Кад је у питању вароа, нисам имао проблема, јер на вријеме извршима третирања. Такође ни са другим болестима. На вријеме дјелујем превентивно, дајем им пуно лимуна, бијелог лука и разних чајева. Према њиме се опходим као према дјетету, зато су моје пчеле мирне. Они који су долазили у мој пчелињак да погледају могу да је помазе, неће их напасти. Размишљам када се отвори аутопут да проширим пчелињак, и да један дио пребацим у родну Петњицу - каже он.

 

Каже да не може да добије субвенције, јер нема земље на себе. За сада других субвенција није имао.

- Задње године нису биле медне. Ја правим јака друштва, помажем их да би оне касније помогле мене. Настојим да тај просјек од осам кила по кошници извадима. Често ми жена каже "ти си ожењем пчелама а не са мном и породицом". То довољно говори колико су моје обавезе у пчелињаку. Да би све било како треба ових дана радим, иако је још увијек хладно, на провјери како су пчеле изашле из зиме. У овом периоду претежно људи сабирају губитке. Наравно, ко није добро зазимио није их изимио. Ја заиста ниједан губитак нисам имао у ппчелињаку. Сад се пчеле контролишу за прољећне дане. Ради се контрола колико има легла како друштво почиње развијати по изласку из зиме, и полако креће чишћење подњача од погача, мицање лоших рамова, садних основа, топљење воска, спремање рамова за извлачење. Пуно је то посла у овом периоду године, и у питању је засигурно највећи обим посла везан за пчеларство. Почиње и ковање и спремање рамова, што нам одузима пуно времена, затим дизфекција свих рамова. Једноставно се може рећи да се припремамо за предсезону. Пчеле помало излазе јер су почеле са поленом, мада је још увијек хладно, али чим је унос полена, онда је пчела почела са леглом, младим пчелама, и то добро.

Он истиче да избјегава пчелама да додаје погачице.

- Ове године сам ставио три погачице, јер сам задовољан квалитетом неких. Посебно су у питању погаче обогаћене витаминима. Имају пуно пивског квасца са витамином Б, тако да сам се изнедадио пријатно и да те погаче буду тако квалитетне. Моје пчеле су имале довољно меда да баш презиме. Но, боље је да једу

погачу него мед. Познато је да пчела увијек једе најлошију храну, а доноси најквалитетнију. То што је квалитетно она чува, а ми онда дођемо као лопови и то јој украдемо. Између сирупа и меда пчела ће поћи на сируп, а мед ће оставити у саће - каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:01