Крузинг сезона у замаху / -Б.М.
02/04/2022 u 07:40 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У предузећу АД „Лука Котор“ очекују добру сезону и долазак 240 крузера

Од почетка године у которску луку упловило је шест великих крузера, од којих у у недјељу, 27. марта, по први пут и „MSC“- ова „Синфонија“, крузер који ће током априла долазити сваке недјеље

Ове године у Луку Котор ће упловити 240 крузера, који ће у древни град довести 120.000 путника, саопштила је за "Дан" Маја Даниловић, пи - ар компаније АД "Лука Котор".

У которском предузећу очекују добру овогодишњу наутичку сезону и развој крузинга, јер је бродским компанијама од недавно допуштено да на крузерима буде до 100 одсто попуњеност капацитета.

image

Маја Даниловић

-Б.М.

- То је информација од прије пар дана, јер све компаније иду са попуњеношћу од 100 одсто, што је њима значајно, а тиме и нама, да могу да планирају итинерере и продају. Јер, многе компаније нису видјеле рачуницу у томе да њихови бродови плове на попуњеност од 50 или 60 одсто, пошто су имале огромне трошкове привеза бродова и њиховог стајања у лукама, тако да је њима требало да крену. Међутим, ако крену са 500 путника, а имају 700 чланова посаде, за њих су трошкови били већи него приходи, тако да нам је то значајна информација да ће они кренути са попуњености. Рецимо британска компанија "Кјунард" (Cunard line) објавила да је распродала цијелу следећу годину, нагласила је Даниловић додајући да су крузери који долазе у Котор обично капацитета 2.000 путника.

Од почетка године у которску луку упловило је шест великих крузера, од којих у у недјељу 27. марта по први пут и "MSC"- ова "Синфониа", крузер који ће током априла долазити сваке недјеље.

У луци дневно могу да бораве четири брода

Када је су у питању сидришта, у которској луци је по капацитету главни вез на градској риви који има ограничења привеза у смислу величине и газа бродова.

- То је до газ 8 метара, а имамо и још три сидришта и то; код Факултета за поморство, затим Каменаровићи и Љута. Иначе сидршта одређује и региструје држава, тако да за сада је то тај број у концесионој зони, што је, уз добру координацију, довољно и за већи број долазака. Јер то је четири брода дневно у луци, с тим што "МСЦ" има праксу да пође раније, па у том тренутку може и други брод да дође на његово мјесто, тако да више од четири брода дневно може да борави у луци, наглашава Маја Даниловић.

Даниловић прецизира да је прошле године, било укупно 61 упловљење крузера који су довезли 90.000 путника, док је 2020. године било свега девет бродова, јер је лука 16. марта била затворена због пандемије вируса корона.

- У задњих десет година смо сваке године имали повећавање броја долазака бродова, да би најбројнија била 2019. година пред пандемију вируса корона, када је било преко 430 долазака. Путници са бродова имају сада организоване обиласке, допуштени су по протоколу, па могу да иду локално Котор – Музеј, али иду и на Ловћен, Цетиње - обилазак Биљаде, то је она традиционална, најпродаванија тура, напомиње она.

Почетком 2021. године је, каже, усвојен план реконструције маринског дијела луке Котор, па су у компанији сада у процесу израде пројекта и наласка извођача.

- Пројекат реконструкције је вриједан око 800.000 еура, а подразумијева комплетну реконструкцију марине у смислу значајног повећања капацитета везова. Тренутно постоји око 60 везова, а реконструкцијом ће бити повећање до 150 везова. Пројекат подразумијева продужење постојећег понтона и реконструкцију и повећање капацитета другим мањим понтонима у дијелу према Културном центру, закључује Даниловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:11