Иван Митровић / - Иван Митровић
09/08/2021 u 11:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС: Неозбиљна парламентарна већина довела Црну Гору у кризу

Посланик ДПС-а Иван Митровић истиче да Црна Гора, годину дана касније, остаје заробљена у 30. августу 2020. године, а грађанин Црне Горе у све сложенијој економској ситуацији

Посланик ДПС-а у Скупштини Црне Горе Иван Митровић каже да се Црна Гора од 4. децембра 2020. године и формирања нове Владе, налази у дубокој кризи.

- Неозбиљна парламентарна већина у трагању за договором, како даље, заборавила је да је на власти искључиво због тога што су јој грађани Црне Горе указали повјерење. Комбинација више различитих фактора, поред бројних упозорења о каквој се политичкој конкуренцији ради, избацила је на површину власт какву Црна Гора не заслужује. Ако то није било јасно 30. августа 2020. године већинској Црној Гори, данас је то јасно, не само онима који су гласали за промјену, већ и онима који су били та промјена - каже Митровић.

Посланик ДПС-а истиче да Црна Гора, годину дана касније, остаје заробљена у 30. августу 2020. године, а грађанин Црне Горе у све сложенијој економској ситуацији, а уколико ствари остану какве јесу, и без изгледа да ће се у догледно вријеме њоме и било ко бавити на озбиљан начин.

- Док се на једној страни покушава одвратити пажња грађана Црне Горе са реалних проблема који живот значе, на исти начин како је то манипулативна машинерија дијела парламентарне већине радила и у сусрет 30. августу, на другој страни мјесецима за нама Црна Гора је изложена енормним поскупљењима. Од цијена основних животних намирница преко цијена грађевинских материјала до цијена готово свих нафтних деривата. Тако да је данас количина намирница коју грађанин изнесе из неког маркета упола мања него што је то била 30. августа, служећи се истом количином новца. Резервоар за гориво је такође за четвртину празнији него у истом периоду прошле године. Много мањи је и број грађана који сваког првог у мјесецу могу очекивати своју зараду, јер је готово 15.000 више незапослених лица него у истом периоду прошле године - тврди Митровић.

Он подсјећа да по овогодишњем истраживању Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) 50% становника Црне Горе је казало да има проблем да себи приушти недељу дана одмора, што Црну Гору сврстава на посљедњем мјесту међу шест земаља Западног Балкана у којима је спроведено овогодишње истраживање.

- Много мањи је број и оних грађана који су у години за нама добили помоћ из иностранства, са ранијих 23% на садашњих 15% становника. Бројни су и други параметри који указују на чињеницу да је ситуација у Црној Гори крајње алармантна, а да нас још видљивије посљедице такве ситуације тек очекују. У години коју је нова Влада Црне Горе најављивала као годину социјалне правде економска ситуација домаћинстава у Црној Гори никада није била сложенија. Чак и уведени дјечији додатак, који је у тренутку увођења требало поздравити, данас је потпуно обезвријеђен, а да грађани Црне Горе још увијек нијесу ни почели остваривати то право. Најављивана експертска Влада Црне Горе и њена визионарска економска политика у првој, а по свему судећи и посљедњој години власти, резултирала је са 3 литра уља дијелу домаћинстава у Црној Гори - закључује Иван Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 08:58