Fan Kun / Ambasada Kine
06/07/2023 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ambasador Kine obilježio deceniju Inicijative „Pojas i put“: Dobrom saradnjom do ekonomskog prosperiteta

Predsjednik Vujanović i ministar finansija Damjanović visoko su afirmisali strateški značaj crnogorskog autoputa i ponovili opredijeljenost i viziju Crne Gore da učestvuje u zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta“

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Fan Kun juče je bio domaćin prijema povodom obilježavanja deset godina Inicijative „Pojas i put“. Na prijemu su prisustvovali i govorili bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i ministar finansija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović, a među zvanicama je bilo više od 100 predstavnika brojnih oblasti u Crnoj Gori, veliki broj prijateja Kine i predstavnika medija.

Ambasador Fan se osvrnuo na dostignuća inicijative „Pojas i put“ u proteklih 10 godina i kroz kratke video-priloge predstavio najnovija razvojna dostignuća modernizacije u kineskom stilu u toku ove godine.

– Ove godine se navršava i šest godina od potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru inicijative „Pojas i put“ između Kine i Crne Gore, kao i prva godina od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa, čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija. Izrazio je nadu da će predstavnici sfih sfera života u Crnoj Gori iskoristiti brojne prilike koje Kina pruža, ojačati saradnju sa Kinom, pokrenuti brz ekonomski i društveni razvoj i zajednički dati doprinos izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo – kazao je Fan Kun.

image

Sa prijema u Ambasadi Kine

Ambasada Kine

Predsjednik Vujanović i ministar finansija Damjanović visoko su afirmisali strateški značaj crnogorskog autoputa i ponovili opredijeljenost i viziju Crne Gore da učestvuje u zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta“.

– Inicijativa je afirmisala vrijednosti globalizacije i partnerstva. Obuhvatajući tri kontinenta, Inicijativa je uputila poruku da samo globalne vrijednosti garantuju prosperitet čovječanstva. Upravo na tim vrijednostima utemeljena su UN i njene agencije – sa trajnom i nezamjenljivom ulogom multilateralizma. Inicijativa počiva  na principima otvorenosti, ravnopravnosti i uzajamne koristi – kazao je Vujanović.

image

Filip Vujanović

Ambasada Kine

Inicijativa je, prema riječima Vujanovića, obezbijedila stabilno finansiranje kroz osnivanje Fonda Novog puta svile – ali i podrškom Azijske infrastruktrurne investicione banke (AIIB), Nove razvojne banke BRIKS-a i Kineske razvojne banke. Izvjesnost i kvalitet finansiranja garantovali su privlačnost i konkurentnost.

– Inicijativa je potvrdila vrijednost i značaj regionalne i bilateralne saradnje sa Kinom. Region Srednje i Jugoistočne Evrope je sarađivao sa Kinom kroz Mehanizam "17+1", a bilateralnu saradnju imala je svaka država pojedinačno. Crna Gora je kroz ovu Inicijativu obezbijedila finansiranje, projektovanje i izgradnju autoputa od Podgorice do Mateševa otvorenog za promet prije skoro godinu dana. Autoput je već pokazao svoju punu opravdanost – istakao je Vujanović.

image

Brojne zvanice

Ambasada Kine

Damjanović je kazao da je „Pojas i put“ najveći transnacionalni infrastrukturni  projekat možda i u istoriji.

– "Pojas i put" pokazao je mnoge benefite u brojnim državama. U Crnoj Gori konkretno imali smo realizaciju prve faze autoputa od Bara do Beograda. Ambicija Crne Gore je da, u najkraćem mogućem roku, nastavi gradnju autoputa. Nemamo vreman za čekanje, to je naš strateški prioritet u uslovima kada se mijenja globalna klima. Crna Gora treba da iskoristi mogučnost da poveže Luku Bar sa centralnom Evropom i iskoristi neke razvojne šanse i taj koridor popuni saobraćajnom i energetskom infrastrukturom – kazao je Damjanović.

image

Aleksandar Damjanović

Ambasada Kine

Istakao je da Crna Gora kao buduća članica EU  odnose sa NR Kinom treba da definiše na način na koji to definišu  i ključne članice EU.

– Ja bih to nazvao svojevrsnom evropeizacijom odnosa Crne Gore i Kine. Crna Gora prati politiku EU u dijelu odnosa vanjske poltiike prema trećim državama i čini mi se da sve što smo radili, korespondira sa onim što su načela EU, a to je otvorenost, transparentnsot naših veza i spremnost za saradnju koju CG pokazuje kao relativno mala država, u današnjem globalozovanom svijetu – istakao je minister finansija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 08:38