Vojna baza, BAR / Vojna baza, BAR
01/10/2024 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

AmnestI internešnal: Crna Gora i Slovenija ne smiju dozvoliti isporuku eksploziva u Izrael

Amnesti Internešnal poziva Sloveniju i Crnu Goru da spriječe brod pod portugalskom zastavom, MV Kathrin, da pristane u njihove luke zbog jasnog rizika da bi taj teret mogao doprinijeti ratnim zločinima u Gazi.

Prema informacijama vlade Namibije i portugalskog ministra spoljnih poslova, MV Kathrin nosi eksplozive namijenjene Izraelu.

- Namibijske vlasti su u avgustu odbile da brod uđe u svoju glavnu luku, naglašavajući da njegov operater tvrdi kako teret uključuje osam kontejnera RDX Hexogen eksploziva koji su namijenjeni za Izrael - navodi AI.

Kako se navodi, izjava kancelarije slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova sugeriše da brod putuje ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Koper, gdje bi trebalo da istovari teret. Nije jasno kako će teret dalje doći do Izraela.

- -Smrtonosni teret za koji se vjeruje da je na brodu MV Kathrin ne smije stići u Izrael, jer postoji jasan rizik da bi taj teret doprinio ratnim zločinima protiv palestinskih civila - kazala je šefica Amnesti Internešnal Slovenija Nataša Posel.

- Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze sprečavajući MV Kathrin da prenese vojne zalihe u Izrael kroz svoju luku. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i da ne olakšavaju nezakonit transfer - dodala je ona.

Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo ratnim zločinima ili drugim ozbiljnim povredama ovog prava.

Amnesti je dokumentovao opsežne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile sve strane u najnovijem eskalaciji sukoba u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama korišćenjem različitih vrsta oružja. Istraživanje je, kako navode, pokazalo da je izraelska vojska koristila eksplozivne naprave za direktne napade na civile i civlilne objekte, kao i indiscriminantne napade u Gazi, dok je blokirala humanitarnu pomoć i kolektivno kažnjavala Palestince tokom prethodne godine.

Amnesti internešnal: Bez kazni za ratne zločine, torturu i napade na novinare

- Države koje nastavljaju da prenose oružje u Izrael stoga djeluju protiv svojih obaveza prema zajedničkom članu 1. Ženevskih konvencija i moraju djelovati hitno kako bi spriječile sve takve transfere - saopštili sui z Amnestija.

Pored toga, kao države potpisnice Sporazuma o trgovini oružjem, Crna Gora, Portugal i Slovenija su se obavezale da će uspostaviti najviše moguće zajedničke međunarodne standarde za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem radi smanjenja patnje ljudi. Kao zastavna država, naglašavaju u AI, Portugal ne smije koristiti svoj brod za prenos eksploziva ili mora ukloniti svoju zastavu kako bi spriječio pomoć u transferu.

- Amnesty International zahtijeva hitni embargo na oružje za Izrael i oružane grupe u Gazi zbog njihovog korišćenja oružja za izvršenje ratnih zločina i drugih ozbiljnih povreda. Svaka država koja svjesno prenosi oružje stranama u ovom tekućem sukobu, uključujući i tranzit brodova koji prevoze oružje i eksplozive, rizikuje kršenje svoje obaveze da ne podstiče, pomaže ili asistira u kršenju Ženevskih konvencija. Portugal, Slovenija i Crna Gora ne smiu olakšati nijedan takav transfer oružja u Izrael - izjavila je Nataša Posel.

MV Kathrin je krenula sa teretom iz vijetnamske luke Hai Phong 21. jula.

Na 24. avgust, namibijske vlasti su poništile prethodno data odobrenje da uđe u glavnu luku Namibije, naglašavajući informacije od operatera broda da dio eksploziva na brodu ide za Izrael. Ova odluka je bila zasnovana na zabrinutosti zbog potencijalne saučesništva u ratnim zločinima u Gazi. MV Kathrin je planirao da pristane u namibijskoj luci Walvis Bay 25. avgusta.

Specijalna izvjestiteljka UN-a za okupirane palestinske teritorije, Francesca Albanese, izjavila je 31. avgusta da su osam kontejnera eksploziva na brodu MV Kathrin "vjerovatno ključni sastojci za avionske bombe i rakete" koje koristi Izrael protiv Palestinaca. Albanese je pozvala druge države da spriječe brod da pristane u njihove luke.

- Države moraju poštovati svoje pravne obaveze prema zajedničkom članu 1. Ženevskih konvencija i odmah obustaviti sve transfere oružja u Izrael - zaključuju iz Amnestija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 14:26