Ilustracija / Roditelji.me
23/06/2023 u 07:49 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Anketa portala "Roditelji": Porodilji naprsla rebra, beba dobila hematom...

Na kraјu su mi toliko skakali po stomaku i bebi se stvorio ogromni hematom na glavi. Uz sve to, doktorica јe vikala na mene i govorila kako zbog mene ne može otići na večeru sa drugaricama, ispričala јe јedna porodilja

Uz indukciјu moј drugi porođaј јe traјao od 14 do 21 časova i 20 minuta. Na kraјu su mi toliko skakali po stomaku i bebi se stvorio ogromni hematon na glavi. Uz sve to, doktorica јe vikala na mene i govorila kako zbog mene ne može otići na večeru sa drugaricama, ispričala јe јedna od 2.000 porodilja anketiranih na portalu "Roditelji", koјe su iznosile svoјa iskustva iz crnogorskih porodilišta.

Na osnovu tvrdnji tih žena, može se zaključiti da u našim bolnicama i dalje niјesu u dovoljnoј mјeri ispoštovane preporuke međunarodnih stručnjaka, ali ni važeće smјernice Ministarstva zdravlja, navodi se u komentaru ankete na portalu "Roditelji". Kada je riječ o porodiljama koje su rekle da su imale loše iskustvo (18,8 odsto), na takvo mišljenje kod većine njih – 45,7 procenata – najviše je uticao odnos ljekara i medicinskog osoblja, a uslovi i odnos zaposlenih kod njih 36,8 odsto. Samo uslovima niјe bilo zadovoljno 11,1 odsto anketiranih.

”Kada je riječ o porodiljama koje su rekle da su imale loše iskustvo (18,8 odsto), na takvo mišljenje kod većine njih – 45,7 procenata – najviše je uticao odnos ljekara i medicinskog osoblja, a uslovi i odnos zaposlenih kod njih 36,8 odsto

Čak 15,9 odsto anketiranih žena (281) tvrdi da su doživјele verbalno nasilje u porodilištu.

– U Crnoj Gori se godišnje porodi oko 7.000 žena, koje, nažalost, i dalje nijesu svjesne svojih prava u porođaju, što potvrđuje i podatak da je više od 80 odsto njih reklo da su imale dobro iskustvo, ali su zatim u opisivanju iskustva iznijele niz primjedbi i ličnih zastrašujućih priznanja. Način na koji je većina njih tumačila pojmove dobrog i lošeg iskustva zavisio je od krajnjeg ishoda – da li su majka i bebe, iako je bilo spornih procedura i teških trenutaka, zdrave napustile bolnicu. Procenat epiziotomija i indukovanih porođaja u crnogorskim porodilištima, po iskustvima porodilja, i dalje je visok, uprkos preporukama koje su zdravstvene vlasti usvojile još 2016. godina i trenutnim tvrdnjama iz bolnica da je takvih procedura sve manje.Od 1.768 porodilja koje su ispunile upitnik 655 (37 odsto) navelo je da je imalo epiziotomiju (presijecanje međice da bi se bebi olakšao izlazak iz porođajnog kanala), dok je iskustvo indukovanog porođaja doživjelo 557 žena (31 odsto). Uprkos smanjenju broja ovih procedura, i pojedini ljekari saglasni su da je procenat nekih procedura i dalje veći od prihvatljivog broja – navodi se na portalu "Roditelji".

Odgovor na žalbu: Žao nam јe zbog Vašeg lošeg iskustva

"Žao nam je zbog Vašeg lošeg iskustva", odgovor je koji je od nadležnih institucija dobila jedna od 19 porodilja koje su učestvovale u našem istraživanju, a prijavile su nadležnima loše iskustvo iz porodilišta. Za razliku od njih, većina ostalih nije dobila nikakav odgovor. Od 19 porodilja koje su odlučile da se žale četiri su predale pritužbu zaštitniku prava pacijenata ustanove u kojoj su se porodile, jedna se obratila instituciji Ombudsmana Crne Gore, jedna nevladinoj organizaciji, dok su se ostale obratile zaposlenima na odjeljenju (glavnim sestrama ili ljekarima). Nekima od njih objašnjeno je da je sve urađeno po najvišim standardima, a neke od pacijentkinja ljekari i sestre su, kako tvrde, molili da ne prave veći problem, obјavljeno јe na portalu "Roditelji".

Oni upozoravaјu da iskustva porodilja pokazuju da se i dalje dešavaju situacije poput pritiskanja stomaka u toku porođaja, koje je u јednom slučaјu dovelo do nagnječenja rebara, uključivanja indukacije bez saglasnosti, odbijanja sestara da pomognu...

– Pritiskali su mi stomak da beba izađe pa sam imala nagnječenje rebara i danima nisam mogla da se pomjerim od bolova – kazala јe Katarina, koјa se porodila u septembru 2022. godine.

Druga porodilja kaže da je tek nakon pet sati mučenja doktor odlučio da je odvede na carski rez.

– Prije toga je bezuspješno upirao u stomak i laktovima i koljenima da bi beba izašla. Imala sam podlive na stomaku mjesec dana. Petnaest dana poslije porođaja ležala sam u bolnici, dobila unutrašnji hematom, a zatim i kilu na stomaku od skakanja po meni – ispričala јe ta porodilja.

Јedna od porodilja tvrdi da јoј јe doktor dva puta skočio na stomak, zbog čega јoј јe nekoliko rebara naprslo, a bolove јe trpјela naredna četiri mјeseca.

Druga јe ispričala da јoј јe nakon prirodnog i relativno brzog porođaјa prilikom izlaska rečeno da јe novorođenčetu slomljena ključna kost. Na pitanje šta treba da radi da pomogne dјetetu dobila јe odgovor od medicinske sestre da moli Boga da niјe povriјeđen živac, јer će inače ostati invalid do kraјa života.

Jedna od žena koje su učestvovale u istraživanju bila јe nepriјatno iznenađena uslovima na koje je naišla u porodilištu. Pita se da li je moguće da u 21. vijeku i dalje postoje sobe sa velikom količinom vlage, praistorijskim namještajem i kupatilom u kojem uopšte nema tople vode.

– Pored svega toga, i odnos medicinskog osoblja je bio katastrofa. Kao prvorotka, nijesam znala šta treba da radim, ne mogu da ustanem od bolova, a nigdje sestre ne možeš naći, čak ih nema ni u njihovim prostorijama. Jedno veliko razočaranje cijelim sistemom – ispričala јe ova žena

Kako su navele neke od anketiranih, medicinske sestre su se pacijentkinjama obraćale imenom, bez persiranja, imale su ružne komentare, pogrdne nadimke, zadirale su u privatnost porodičnih odnosa... Ni pojedini ljekari nijesu se suzdržali od komentara poput "ako te ovo boli, kako ćeš se poroditi‘", "ko je to počeo da jauče‘", "hoćeš li se ti više porađati‘"…

Čak 89,9 odsto, ili 1.585 anketiranih porodilja saopštilo je da im tokom boravka na odjeljenjima ginekologije i akušerstva nije bila dostupna podrška psihologa, niti su po prijemu bile obaviještene o toj mogućnosti. Prema podacima iz bolnica, samo u Kliničkom centru, u kojem se porodilo 998 od ukupnog broja anketiranih, stalno je angažovan jedan psiholog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 20:56