/ - фото илустрација
07/05/2022 u 13:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК: Судски савјет поступао законито

Агенција за спрјечавање корупције донијела је мишљење да није угрожен јавни интерес у корист приватног и да је Судски савјет поступао законито, када је прошле године одобрио да осамнаест судија годину дана примају функционерске накнаде у износу плате

Агенција за спрјечавање корупције  донијела је мишљење да није угрожен јавни интерес у корист приватног и да је Судски савјет поступао законито, када је прошле године одобрио да осамнаест судија годину дана примају функционерске накнаде у износу плате, коју су имали прије него им је престала судијска функција, а која је престала, јер су испунили услове за пензију, саопштено је из Акције за социјалну правду.

Мишљење АСК-а, донијето по иницијативи Акције за социјалну правду, потписује директорка Јелена Перовић и достављено је Акцији ове седмице, пише портал РТЦГ.

У мишљењу Перовићеве, која је бивша судија, наводе се иницијали судија, који су остварили право на накнаде, а не њихова пуна лична имена, иако су сви они били јавни функционери и накнаде им се плаћају из буџета.

- Права из пензијског и инвалидског осигурања остварују се од дана подношења захтјева, из чега произилази да само подношење захтјева за остваривање наведених права приликом стицања услова за пензију није императивног карактера, већ је на кориснику тих права да одлучи када ће поднијети захтјев за остварење права из пензијског и инвалидског осигурања- наводи се у мишљењу АСК-а.

Како се додаје, из доказа изведених током поступка, неспорно је утврђено да судије (С.В., Л.И., М.П., В.Б., Б.Л., М.М., С.Б., В.Ј., В.Ш., Д.К., Д.С., П.С., Д.В., М.Ј., С.Х., Н.С., М.К., В.П.), којима је престала судијска функција, нијесу поднијеле захтјев за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања.

- Проистиче да стицање услова за старосну пензију не значи по аутоматизму и остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, односно стицање права на пензију, док је примање накнаде након престанка функције законско право, које омогућава Закон о зарадама запослених у јавном сектору, све док не настане неки од разлога за престанак тог права- каже се у мишљењу. 

Судски савјет је у изјашњењу АСК-у навео да је судији, када је стекао услове за остваривање права на старосну пензију, функција престала зато што је тако наредио Устав, да послије престанка функције судија може засновати радни однос ако он то хоће и ако га тржиште рада жели, те да је сврха накнаде по престанку судијске функције „новчана подршка лицу које није остварило право на пензију, односно које се није поново укључило на тржиште рада.“

Дакле, како се наводи у саопштењу Акције за социјалну правду, одлукама Судског савјета, за које АСК наводи да су у складу са законском процедуром, судијама који су испунили услове за пензионо право је омогућено да сами бирају да ли ће ићи у пензију или да траже функционерске накнаде, које су финансијски издашније од пензија.

- Међутим, за указати је да не постоји изричита законска одредба, која судијама, када испуне услове за пензију, даје право да умјесто пензије могу да затраже функционерску накнаду, већ се ради о тумачењу права (а које АСК потврђује) од оног судског тијела, које је својевремено Весну Меденицу трећи пут бирало за предсједницу Врховног суда (супротно Уставу)- каже се у саопштењу.

Додају да је неспорно да овакво поступање правно представља озбиљан преседан, "који може отворити Пандорину кутију, односно даје могућност сваком јавном функционеру, који има право на функционерску накнаду, а након што испуни услове за пензију, да затражи од свог органа да му одобри ту накнаду, јер неће поднијети захтјев за добијање пензије, процјењујући да му је финансијски исплативије да годину прима накнаду у висини последње плате, умјесто пензију". 

Како кажу, "надлежни органи би дискреционо одлучивали о овом праву јавних функционера, а уколико би га одбили, јавни функционер би судским путем могао да оствари ово право, јер се већ установљава правна пракса кроз одобрене накнаде судијама, те би на рачун буџета и грађана могли додатно профитирати не само јавни функционери, већ и бројни адвокати".

Објашњавају да Закон о зарадама запослених у јавном сектору даје право одређеним лицима из Групе послова А, Б и Ц да након престанка функције једну годину примају накнаду у висини зараде, коју су примали у последњем мјесецу прије престанка функције. Ово право престаје прије утврђеног рока ако корисник заснује радни однос, буде изабран, именован или постављен на другу функцију, оствари право на пензију или то затражи.

- АСП је још прије три године поднијела двије одвојене иницијативе Уставном суду ради оцјене уставности и законитости одредби о функционерским накнадама из Закона о зарадама у јавном сектору и Закона о државним службеницима и намјештеницима, али нема никаквог одговора- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:05