Blažo Đukanović / - LAZAR RUžIć/DAN
08/07/2024 u 18:05 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ASP: Dok јe Milov sin zgrtao milione, radnička klasa propadala

Firma "Kapital invest", u kojoj je Blažo Đukanović potpuni vlasnik, za samo dvije godine od druge vlasnički povezane firme "Kodio" ostvarila je pravo na dividendu od oko 6,3 miliona eura, a to su dvije od šest firmi u kojima vlasništvo prikazuje sin dugogodišnjeg crnogorskog državnika i predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

To je za "Dan" ukazano iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP), uz preciziranje da se radi o 2021. i 2022. godini, za koje je firma "Kodio" prikazala isplatu dividendi, a u kojoj "Kapital invest" ima pojedinačno najveći udio od 39 odsto vlasništva, te ukoliko je i tokom prošle godine bilo isplati dividendi, onda je firma Blaža Đukanovića mogla računati na još bezmalo milion eura.

– Kada je DPS, kojom je tri i po decenije neprikosnoveno upravljao Milo Đukanović (a danas se procjenjuje da upravlja iz sjenke), avgusta 2020. godine bila poražena na izborima, ostavila je građanima minimalnu zaradu od 222 eura. Prethodno je minimalac bio 193 eura i korigovan je davne 2013. godine. Dakle, dok je sina "pripremao" za milionske biznise i zarade u Državi Crnoj Gori, lider DPS-a je smatrao da je građaninu Crne Gore dovoljno da mjesečno živi sa minimalcem od 222 eura – kazali su iz ove nevladine organizacije,analiziraјući uticaј trodeceniјske vladavine DPS.

Kako su naveli, opšte je poznato da su naročito u privatnom sektoru mnogi zaposleni godinama držani isključivo na minimalcu, dok je pojedinima dio zarada isplaćivan kroz minimalac. Iz ASP-a podsjećaju i da je minimalna penzija u godini odlaska DPS-a sa vlasti bila oko 120 eura, dok su socijalna primanja bila između 60-ak do stotinjak eura na mjesečnom nivou.

Ako sruše "Evropu 2", neka zaborave veće plate i za deceniju

Iz ASP-a napominju da mnoge zaposlene, naročito u privatnom sektoru, jer su u javnom sektoru mnogo veće zarade, očekuju uvećanje minimalca po Programu "Evropa sad dva".

– Međutim, vidimo da se u javnosti sa mnogih adresa čini sve da ne dođe do provođenja tog programa i da se sa raznih adresa koristi stara DPS matrica da do povećanja treba doći samo na "održiv način", a kako bi se osujetio taj program – ocjenjuju u ovoj nevladinoj organizaciji.

Prema njihovim riječima, upravo je DPS godinama govorio da treba čuvati finansije "na održiv način", a za to vrijeme se iz državne kase kroz monopolske šeme i koruptivne zakone prelivalo za bogaćenje privilegovanih i nepotistički povezanih u privatne džepove, dok su penzioneri, socijala i zaposleni dobijali najmanje.

Firma "Kodio" osnovana je 2018. godine, Blažov "Kapital invest" je za manje od mjesec po osnivanju kupio svoj udio za manje od eura, a već te godine firma je ostvarila prihod od dva miliona eura. Do kraja prošle godine, a uključujući i 2018. godinu, tj. za samo šest godina, firma "Kodio", koja je bavi informacionim uslugama, prihodovala јe bezmalo 74 miliona eura. Uz isplate dividendi, sa 27 uposlenih, do kraja prošle godine ima i nagomilana 7,3 miliona dobiti.

– Crna Gora se danas prikazuje zemljom nevladavine prava, skršenih institucija i uništene, tj. spržene privrede, ali očito da sinu državnika, koji je godinama njom upravljao, u biznisu cvjetaju ruže. Za vrijeme vladavine DPS-a na desetine hiljada zaposlenih ostalo je bez posla i postali su žrtve "mračne tranzicije", a na desetine hiljada mladih otišlo iz zemlje "trbuhom za kruhom", a i danas intenzivno odlaze – kažu u ASP-u.

Akcija za socijalnu pravdu: Dok vlada pakuje nove subvencije, Milov sin već na berzi struje

Oni napominju da je od 2022. godine minimalna zarada uvećana na 450 eura, a od početka ove godine minimalna penzija iznosi isto toliko, a prima je oko 78 hiljada najstarije populacije, dok cijene i troškovi za život galopiraju, motivisani u najvećoj mjeri nezajažljivošću trgovaca da ostvare što veće profite na teret građanstva.

– Upravo podaci o broju penzionera sa minimalnom penzijom i iznosu minimalne zarade, za koje se procjenjuje da je primaju novih desetine hiljada građana, uz dvadesetak hiljada članova socijalno ugroženih porodica i pedesetak hiljada nezaposlenih, a u zemlji sa 620 hiljada stanovnika, najbolje pokazuju koliko je socijalno razoreno tkivo ovog društva i države – smatraju u ASP-u.

Kako dodaju, očito je Milo Đukanović kao državnik umio da svoju porodicu i blisko okruženje učini milionerima, dok je dobar dio građanstva za njegove vladavine ostao na egzistencijalnoj ivici.

– Nažalost, mnogi se u ovoj državi i danas snalaze "od prvog do prvog", a vidimo da se nekadašnji premijer i predsjednik države danas vozi u blinidranom automobilu vrijednom stotine hiljada eura, o čemu je prije nekoliko dana pisao "Dan", tako da to, između ostaloga, dovoljno govori o socijalnoj pravednosti društva u kojem živimo – zaključuju iz ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jul 2024 14:19