Ilustracija / Foto: Lazar Ružić
05/09/2024 u 08:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Banka hrane: Najveći dio primanja građani troše na hranu, većina jedva spaja kraj sa krajem

Siromaštvo nije predmet pažnje Vlade i lokalnih samouprava, ocijenila je redsjednica Banke hrane Crne Gore Marina Medojević povodom novog Monstatovog istraživanja.

- Najnoviji podaci Monstata o siromaštvu nastali putem upitnika, na žalost ne na terenu (popis je bio prilika za prikaz stvarnog stanja), pokazuju,  da uprkos marketinškim aktivnostima partija da ubijede građane odnosno birače da žive bolje, govore da je stanje slično ranijim godinama.Crna Gora je imala značajniji rast u cijenama nego u standardu građana. Umjesto 20.3  prošle, imamo  20.1 odsto siromašnih ove godine. Linija siromaštva za jednu osobu po najnovijem istraživanju Monstata iznosi 280 eura mjesečno, odnosno 589 eura za četvoročlanu porodicu. Ovi iznosi bi trebali biti crvena linija ispod koje ne bi smio da živi ni jedan stanovnik naše države, navodiu se u saopštenju.

Medojević ističe da svi koji žive ispod granice siromaštva morali bi od države biti pomognuti kako bi imali dostojastven život.

- Odgovorne države se trude da svoje stanovništvo drže iznad linije siromaštva kako bi ublažuli marginalizaciju i izopstenost iz društva svojih građana. Naša država će izdvojiti svega  89 eura za pojedinca (korisnika socijalne pomoći koji živi u nemaštini)  i time ga zakinuti za 190 eura, koliko mu nedostaje da  bi imao mjesečno primanje u granici siromaštva.Četvoročlana porodica će ako zadovolji stroge i nefleksibilne kriterijume za dobijanje socijalne pomoći namijenjene siromašnima -MOP,   dobiti svega 165 eura. Da li se od tog novca mogu prehraniti ne zanima kreatore javnih politika, navodi Medojević.

Među ugroženijima i dalje su jednoroditeljske porodice, čak 44,7 odsto živi u nemaštini.

- A naša država ne pokazuje interesovanje da im pomogne. Jedan od najvećih problema ovih i ne samo ovih porodica  je gdje ostaviti djecu na sigurno,  da bi roditelji  radili. Vrtići rade samo jednu smjenu što nije slučaj sa najvećim  brojem radnih mjesta. Produženog boravka u školama nema ili je on neadekvatan  broju radnih sati. Porodice sa troje i više djece su među ugroženijima,  čitavih 36.5 odsto živi u zoni siromaštva. Iako je natalitet u padu,  država porodicama sa više djece ograničava čak i broj dječijih dodataka. Nemamo  roditeljski mjesečni dodatak kako bi pomogli porodicama da odgajaju svoju djecu, dodaje se u saopštenju.

Anketa Monstata: Skoro 60 odsto građana ne može da priušti sedam dana godišnjeg

Kako navodi Medojević, broj djece koja žive u nemaštini je i dalje neprihvatljivo veliki i iznosi 27.3 odsto. 

- Dječiji dodatak i dalje ne zavisi od imovinskog i dohodovnog stanja porodice,  što ukazuje da sistem ne brine za porodicu kao osnovnu ćeliju društva.Djeca još uvijek nemaju užinu u školi, elektronska pomagala, školski probor i udžbenike do okončanja školovanja. Nezaposleni nisu predmet interesovanja donosioca odluka pa tako među njima je  40,6 odsto siromašnih. Višegodišnji nezaposleni su posebno problematični. Nema prioritetnog zapošljavanja članova porodica iz socijalno ugroźenih kategorija. bSocijalna penzija nije još ni u razmatranju kao mjera zaštite starih koji žive  bez  primanja i imovine. 49,3 odsto građana Crne Gore ne može priuštiti neočekivani finansijski trošak što je pokazatelj lošeg standarda,  odnosno potrošnje koja je uglavnom namijenjena zadovoljenju osnovnih životnih potreba, ističe se u saopštenju.

Sa manje i više teškoća kraj sa krajem spaja 78.7 odsto građana Crne Gore, navodi Medojević.

- Ovi podaci bi donosiocima odluka morali biti alarm za hitno djelovanje. Iako se želimo pokazati kao turistička destinacija naših 58.2 odsto naših  građana ne mogu priuštiti nedjelju dana boravka van svog mjesta boravka. Najviše od svojih primanja građani troše na hranu što je pokazatelj lošeg standarda i zanemarivanje kvaliteta života, zaključuje Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:10