basara  / FOTO: RTCG
13/06/2024 u 19:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Basara prekinula saradnju sa Kliničkim centrom Crne Gore

Prof. dr Nadežda Basara prekinula je saradnju sa Kliničkim centrom Crne Gore (KCCG).

Iz KCCG-a saopštili su da su Basari ponudili produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, s ciljem uvođenja transplantacije matičnih ćelija u KCCG.

Oni su naveli da je na sastanku koji je u aprilu održan u Ministarstvu zdravlja Basara prihvatila nastavak saradnje da bi ih naknadno obavijestila da više nije zainteresovana za produženje ugovora sa KCCG-om.

-Bez zalaženja u detalje, KCCG jasno saopštava da nikome ko za to nije nadležan i ovlašćen, ne priliči da pokuša da sistematizuje i resistematizuje radna mjesta u KCCG niti da formira ili reorganizuje odjeljenje i centre po sopstvenom nahođenju. Istovremeno, nije ni zakonito, pa ni uputno da eksterna lica pokušaju da odrede Fondu za zdravstveno osiguranje s kojom klinikom treba, a s kojom ne treba potpisivati ugovore - naveli su iz KCCG-a.
Iz KCCG-a naglašavaju da žale zbog odluke profesorke Basare kojoj su zahvalni na svemu što je uradila u ovoj ustanovi u posljednjih godinu i žele joj nastavak uspješne karijere.

- S druge strane, KCCG je, odmah po saznanju da koleginica više nije zainteresovana da bude naš konsultant, počeo pregovore sa više zdravstvenih centara iz okruženja, a s ciljem uspostavljanja institucionalne saradnje. Smatramo da ovo pitanje treba da se riješi sistemski, u saradnji zdravstvenih institucija, bez personalizacije procesa. Prve transplantacije, kako očekujemo, izvešće se tokom ove godine. Inače, izgradnja i opremanje sterilne sobe privodi se kraju kao i nabavka neophodnih ljekova koji do sada nijesu bili na listi odobrenih ljekova - kažu u KCCG-u.

Takođe, kako dodaju, Zavod za transfuziju krvi je bio vrlo aktivan u pribavljanju nephodne opreme za delikatne procedure kao što je transplantacija koštane srži.

- Odmah po okončanju pregovora sa potencijalnim zdravstvenim institucijama koje bi mogle da nam budu partner u tom procesu, izvijestićemo javnost, a ubrzo nakon toga, počećemo pripreme za prvu transplantaciju - zaključuju u KCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:39