Bečić sa delegacijom evopskih ekspertkinja / - KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
24/02/2024 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: Urbanistički genocid je ravan izdaji zemlje, Sveti Stefan i Miločerski park zaslužuju adekvatnu zaštitu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore primio je eminentne evropske eksperte zbog narušavanja kulturnog pejzaža Svetog Stefana koji se našao na listi sedam najugroženijih evropskih spomenika i lokaliteta baštine za 2023. godinu

Povod sastanka između potpredsjednika Vlade Crne Gore Alekse Bečića i eminentnih evropskih eksperata u oblasti zaštite prirodne i kulturne baštine, bila je zaštita kulturnog pejzaža Svetog Stefana koji se našao na listi sedam najugroženijih evropskih spomenika i lokaliteta baštine za 2023. godinu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Sastanku su prisustvovale i Dragana Kažanegra iz organizacije “Bankada”, naučnica dr Višnja Kisić, Lori Nil iz organizacije Europa Nostra i Lurdes Ljorens Abando iz Evropske investicione banke.

Kažanegra se kako se navodi u saopštenju zahvalila potpredsjedniku Vlade što je iskazao spremnost da sa njima podijeli ocjenu o nužnosti aktuelizacije ovog izuzetno značajnog pitanja.

Nil je kao jedan od prioriteta istakla neophodnost pridržavanja zakonskih normi u pogledu očuvanja kulturne baštine.

- Podsjećam da je Crna Gora potpisnica Faro konvencije Savjeta Evrope o vrijednosti kulturnog nasljeđa za društvo, u skladu sa kojom države štite kulturno nasljeđe i poštuju prava građana na pristup i učešće u tom nasljeđu. Činjenica da je pristup Sv. Stefanu omogućen isključivo gostima i osoblju turističkog rizorta, znači da su mještani izgubili pravo da učestvuju u sopstvenoj kulturi, što se direktno protivi Faro konvenciji - naglasila je Nil, dodajući da ”jedinstvena ljepota Sv. Stefana i Miločera moraju rukovoditi crnogorsku vlast prilikom rješavanja ovog pitanja.

Prema njenim riječima oni zaista nisu samo kulturna baština Crne Gore, već i Evrope i cijelog svijeta.

Jednu od glavnih prijetnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka, prema navodima Lurdes, predstavlja nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju.

- Zabrinuti smo zbog nezakonite gradnje kondo hotela velikih razmjera pored ulaza u Miločerski park, što će prouzrokovati značajnu štetu kulturnom i prirodnom bogatstvu ovog područja, narušavajući ljepotu priobalnog pojasa Crne Gore. Nadamo se da će detaljni urbanistički plan Crne Gore koji će biti objavljen za nekoliko sedmica predvidjeti očuvanje ovakvih lokaliteta u Vašoj državi - zaključila je Lurdes.

Kako navodi dr Kisić, urađena je detaljna studija o aktivnostima koje su u proteklom periodu sprovedene na ovom lokalitetu.

- Radi se o nizu nelegalnih postupaka koji su doveli do eksploatacije Sv. Stefana u korist multinacionalnih kompanija, a prethodne vlasti tim povodom nisu uradile ništa. Stoga se nadamo da će odnos nove vlasti u Crnoj Gori biti sasvim drugačiji -  naglasila je.

Bečić je izrazio žaljenje što država godinama unazad ne pokazuje adekvatan nivo odgovornosti prema Svetom Stefanu, afirmišući potrebu da uložimo maksimalne napore kako bismo zaštitili naše prirodno i kulturno blago.

- Urbanistički genocid kojem smo svjedočili u prethodnom periodu u Budvi i mnogim djelovima našeg primorja jedna je od većih izdaja naše zemlje i njene budućnosti. Zato moramo kao društvo izvući poruke, sačuvati i adekvatno planirati preostali prostor, naročito vodeći računa o našim prirodnim i kulturnim draguljima - izjavio je Bečić.

- Sveti Stefan i Miločerski park zaslužuju adekvatnu zaštitu, kao ne samo samo crnogorski, već i evropski ponos, kako bi ovaj biser crnogorskog primorja ponovo postao perjanica crnogorske turističke ponude, u kome uživaju kako lokalno stanivništvo i građani Crne Gore, tako i svi naši posjetioci. Hvala vam što se sa mnogo posvećenosti, iskreno i požrtvovano borite za zaštitu javnog interesa. To je najuzvišenija patriotska dužnost, jer to dugujemo svim budućim generacijama - zaključio je Bečić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:00