/ архива Дан - ЈПУ Радост
10/07/2021 u 12:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боравак у вртићима изузетно значајан за ромску дјецу

Према подацима Министарства просвјете, науке, културе и спорта, број ромске дјеце у вртићима расте, па је школске 2018/2019. године уписано 191 дијете, 2019/2020 уписано је 208, док је 2020/2021. године уписано 224 дјеце

Боравак у предшколским установама од изузетног је значаја за социјализацију ромске дјеце, као и за њихово даље школовање и успјешну интеграцију у друштво, сматрају психолози и представници невладиних организациј које се баве унапређењем положаја ромске популације.

Према подацима Министарства просвјете, науке, културе и спорта, број ромске дјеце у вртићима расте, па је школске 2018/2019. године уписано 191 дијете, 2019/2020 уписано је 208, док је 2020/2021. године уписано 224 дјеце.

Из Министарства су казали да је пандемија КОВИД-19 негативно утицала на цијело друштво, због чега су организовали кампању за упис ромске и египћанске дјеце у предшколско, основно и средње образовање.

У току кампање се, како су појаснили, говорило о електронском упису у систем образовања, као и да то не би требало да обесхрабри припаднике РЕ заједнице јер је обезбијеђена подршка при упису коју пружају образовни систем и Ромски савјет, као и НВО.

- У кампањи је, такође, наглашено да, уколико родитељи немају могућности да упишу дјецу електронским путем, могу да се обрате образовној установи која ће пружити помоћ при упису- казали су из Министарства.

Из тог ресора су подсјетили да је за дјецу из РЕ заједнице предшколско васпитање и образовање бесплатно, односно, ослобођена су плаћања исхране и омогућен им је бесплатан боравак у вртићима.

На питање да ли постоји стратегија која би поспјешила упис ромске дјеце у вртиће, из Министарства су казали да је израђена Стратегија предшколског васпитања и образовања за период 2021-2025, којом су обухваћена сва дјеца, било да се ради о већинској популацији или о маргинализованим групама.

Такође је, како су навели, израђена и Стратегија социјалне инклузје Рома и Египћана 2021-2025, а оба документа треба да усвоји Влада.

У Центру за ромске иницијативе (ЦРИ) сматрају да би, како би се повећао број ромско-египћанске дјеце која похађају вртиће, требало прије свега пажњу усмјерити на родитеље, како би схватили значај похађања наставе у предшколским установама.

Пројект асистенткиња у тој НВО, Јована Кнежевић, истакла је да се сарадњом родитеља и вртића постижу позитивни резултати у интересу дјетета.

- Такође, увођење аутобуса који би превозили дјецу до вртића, као и увођење сарадника у социјалној инклузију за област образовања, довело би до повећања броја ромске дјеце која похађају предшколске установе- сматра Кнежевић.

На питање колико је за дјецу из РЕ заједнице важно похађање предшколских установа, у смислу њихове социјализације, она је казала да боравак у вртићима, поред веома битне социјализације, прати и низ других значајних питања.

Кнежевић је подсјетила да дјеца у вртићима стичу бројна искуства, најбоље другове и успомене које се памте током целог живота, преко прве љубоморе, позитивних и мање позитивних осјећања.

Како је навела, поред комуникације са вршњацима битна је и комуникација и успостављање контакта са васиптачима.

- Често се дешава да родитељи поступају заштитнички према својој дјеци, не примјећујући или занемарујући евентуалне проблеме који онемогућавају каснији раст и развој. Боравком у вртићу се такве ствари не могу запоставити и остати непримијећене- појаснила је Кнежевић.

Она је додала да се интерактивним играма, групним активностима и поштовањем правила понашања стиче осећај заједништва и развија емпатија за друге.

- Због ових, али и других бројних разлога, у које прије свега спадају образовање и васпитање и развој могућности да се дјеца на адвекатан начин припреме за основно образовање, веома је значајно да дјеца похађају наставу предвиђену предшколским активностима у вртићима- закључила је Кнежевић.

Психолошкиња Ана Крепонић истиче да је предшколско васпитање и образовање нарочито значајно за дјецу из осјетљивих група.

Она је подсјетила да Роми, као заједница, имају своју специфичну културу, језик и насљеђе, и да су у највећем дијелу изложени структурном сиромаштву, неписмености, незапослености и лошим условима становања.

- С обзиром на то, за дјецу из ове популације је боравак у предшколској установи од драгоцјеног значаја за социјализацију, даље школовање и успјешну интеграцију у друштво- нагласила је Крепонић.

Како је навела, пут образовања за ромску дјецу представља изузетно тежак период у животу, и потребна им је сва подршка система како би формирали свијест о томе да су способна да живе другачији живот од оног на који су навикли.

- Међутим, требало би имати у виду да је инклузија процес који не подразумијева само образовање, већ се односи и на све остале сфере живота и цјелокупну социјализацију- додала је Крепонић.

На питање да ли сматра да дјеца која похађају вртиће касније постижу боље резултате током школовања, она је одговорила да бројна истраживања потврђују значај ране стимулације и раног учења на развој мозга и каснији успјех у животу.

- У том контексту, квалитетно предшколско васпитање и образовање има неоспоран значај јер побољшава исходе учења дјетета- казала је Крепонић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 20:53