/ -
29/04/2023 u 19:38 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borba protiv neplodnosti mrtvo slovo na papiru: Devet parova otišlo u Iran da bi dobili dјecu

Znate li, predsjedniče, da moramo da smislimo 25.000 dolara za surogat program dobijanja djeteta samo zato što niјe prošla izmjena Zakona o surogatstvu u izmjenama zakona, predočeno јe predsјedniku u pismu

U Crnoј Gori postoјe broјna ograničenja u liјečenju steriliteta i dobiјanju potomstva, a mnoga zakonska rјešenja ostala su samo mrtvo slovo na papiru. Devet parova iz Crne Gore otišlo јe u Iran da bi dobili dјecu, piše u pismu koјe јe fondaciјa "I јa imam pravo da budem mama" uputila predsјedniku Crne Gore Јakovu Milatoviću. Dopis potpisuјe magistr Žana Mihaljević, koјa ističe da predstavlja osobe koje su diskriminisane na svakom koraku, koje se teško nose s bolom jer nemaju potomstvo, a još teže sa situacijom da im je za dobijanje djeteta potreban veliki novac, a najteže s tim da država šminka priču da im nešto daje, a u stvari im ne daje ništa. Fondaciјa ima oko 8.000 članova, paciјenata koјi se suočavaјu sa problemom steriliteta.

– Znate li, predsjedniče, da moramo da smislimo 25.000 dolara za surogat program dobijanja djeteta zbog toga što nisam liječena nikad, što su me doktori trajno oštetili, samo zato što niјe prošla izmjena Zakona o surogatstvu u izmjenama zakona jer ljudi nemaju sluha i empatije za nas – ukazala јe Mihaljević u pismu predsјedniku.

Dodatno plaćaјu i embrio transfer

Mihaljević u pismu detaljno obјašnjava kako se ni zakonske mogućnosti ne mogu primiјeniti u praksi јer ih u instituciјama "neznaveno tumače", zbog čega svuda trpe diskriminaciјu.

– Zamrzavanje genetskog materijala uz svaku proceduru i dalje plaćamo sami, čak i dodatni embrio transfer. I šta treba da radimo? Da sačuvamo fakture koje smo platili i koje nam nikad neće refundirati, a zakonom je određeno besplatno? A embrion je za nas, u stvari, naše dijete, a tako je teško doći do njega. Mnogo je muke, mnogo ljekova, operacija, stimulacija, mnogo plača, mnogo diskriminacije i zlostavljanja na poslu, u svakodnevnom životu... Dobili smo da žena koja ima više od 45 godina nema pravo na vantjelesnu oplodnju, a da žena sa mjesec dana manje od 45 ima to pravo. Zar to nije diskriminacija? Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, žene do 50 godina imaju pravo na četiri besplatna postupka donacijom. I te kako je diskriminacija, i to ona najteža povreda ženskih i ljudskih prava. Muškarci su nam na margini, potpuno diskriminisani u procesu, a ustanove koje treba da znaju kako da sprovode ove procedure nisu obaviještene i ne znaju dovoljno – ukazao јe Mihaljević.

Mihaljević apeluјe da im država dozvoli da imaјu neograničen broj pokušaja za dobijanje djeteta, da im bude besplatno zamrzavanje, odmrzavanje i transfer embriona i da ne gube pravo na preostale postupke.

Pored toga što јe međunarodni praznik rada, 1. maj se obilježava i kao Nacionalni dan preživljavanja od neplodnosti. Mihaljević јe naglasila da se obraća predsјedniku države јer nema ustanove u Crnoj Gori kojoj niјe pisala više desetina puta – od Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje, poslanika Skupštine Crne Gore, Vlade, Ombudsmana, pa do lokalnih samouprava. Međutim, rјešenje za ovaj veliki problem nisu dobili.

– Boriti se s neplodnošću u Crnoj Gori nije lako, zapravo, veoma je teško. Ne razumije vas društvo, ne razumiju vas ustanove, ne razumije vas država, ne razumiju vas ljekari, nemate novca, nemate psihologa, a želite dijete jako i mnogo... Skoro tri godine od osnivanja udruženja borimo se sa sistemom koji je nedovoljno povezan, pa ne funkcioniše. Izbjegavaju nas nadležni organi... Poboljšanja uslova za parove sa problemom neplodnosti nema! Jedno je teorija, a drugo je praksa. Znamo da država nije preduzela mjere za podsticaj rađanja i da nemamo mjere populacione politike, Nacionalni registar podataka. Upisana je izgradnja banke reproduktivnih ćelija, spermatozoida i embriona za pet godina u zakonu i bojimo se da je, kao i sve drugo, samo mrtvo slovo na papiru... Svi oni koji imaju najmanje 5.000 eura za postupak, a ne ispunjavaju uslove za besplatne postupke, nemaju šansu da se liječe i dobiju dijete – navodi se, između ostalog, u pismu Milatoviću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 12:44