Obilježeno 25 godina od zločina na Kaluđerskom lazu / - GA
21/04/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četvrt vijeka bez kazne za zločin u Kaluđerskom lazu

Građanska alijansa pridružila se komemoraciji u Kaluđerskom lazu, povodom 25 godina od zločina, te u to ime organizovala polaganje cvijeća u Novom selu i formiranje Mreže aktivista koji se bave ratnim zločinima u Crnoj Gori.

Na komemoraciji u Kaluđerskom lazu advokat Velija Murić upozorio je da nije bilo volje za istraživanjem ratnih zločina devedesetih. On je kazao da su u Kaluđerskom lazu stradali civili koji ne predstavljaju nikakvu opasnost.

- Imamo ratne zločince koji se slobodno šetaju i slave te događaje po kafanama. Do sada ni kosovsko tužilastvo nije preduzelo ništa djelotvorno da se ovaj zločin do kraja procesuira - kaže Murić.

Predsjednik opštine Rožaje Rahman Husović rekao je da su izbjeglice sa Kosova tražile utočište u Rožajama i tu stradale. - Nadamo se da će nakon 25 godina novi VDT pokrenuti incijativu da se rasvjetli ovaj zločin. Na ovom mjestu biće podignuta spomen ploča, a opština Rožaje će pomoći na svaki način - kazao je Husović.

image

GA na obilježavanju 25 godina od zločina na Kaluđerskom lazu

- GA

Organizatori su se zahvalili predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću za podršku inicijativi za podizanje spomen obilježja.

Bivši načelnik CB u Rožajama Šemso Dedeić pozvao je nadležne da rasvjetle zločin.

- Ova brda i ljudi ne zaboravljaju zločine. Ubijali su nedužne ljude koji su bježali da glavu sklone od rata. To je bio zločin dobrovoljaca podgoričkog korpusa, a i u vojsci se znaju pravila ratovanja. Nemaju se prava ubijati civili - kazao je Dedeić.

Predstavnici Građanske alijanse su nakon komemoracije posjetili Novo Selo, gdje su položili cvijeće na mjestu na kom se nalaze posmrtni ostaci dijela žrtava zločina u Kaluđerskom lazu.

Aktivnost kojom je zločinu u Kaluđerskom lazu dat novi glas u borbi za pravdu koju zaslužuju žrtve i njihove porodice bila je održavanje sastanka na kom je formirana Mreža aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori, koju čine prepoznati aktivisti za ljudska prava i tranzicionu pravdu, kao i članovi porodica žrtava ratnih zločina.

Navedeni događaji su dio projekta "Kultura sjećanja za svjetliju budućnost", koji je podržan kroz regionalni projekat "Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu", uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:27