/ - FOTO: MAJKE SREBRENICE/PRINTSKRIN
07/06/2024 u 08:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Majkama Srebrenice biće uručena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

U okviru Sarajevskog plenuma, koji organizuju Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada, CGO iz Podgorice i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN US), danas će biti dodijeljena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava udruženju Majke Srebrenice.

- Ova nagrada predstavlja priznanje za neumornu posvećenost Majki Srebrenica borbi za pravdu, istinu i ljudska prava. Njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je neprocjenjiv. Posebno želimo istaknuti njihovu ključnu ulogu u međunarodnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjavima u Srebrenici, čime su značajno doprinijeli globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina, stoji u obrazloženju nagrade, saopšteno je iz CGO-a.

ADD, CGO i FPN ocjenjuju da je borba Majki Srebrenice za pravdu i istinu ne samo osnažila preživjele i porodice žrtava, već je i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima. Takođe se naglašava da njihova djelatnost kontinuirano podsjeća svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost.

Majke Srebrenice: Hvala Crnoj Gori, ovo je pomirenje

- Dodjela nagrade će se održati tokom drugog dana Sarajevskog plenuma Quo vadis, Balkan?, jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja okuplja istaknute organizacije civilnog društva, stručnjake i aktiviste koji se bave temom demokratije, pomirenja i regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.

Sarajevski plenum su juče popodne otvorili na Fakultetu političkih nauka prof. dr Sead Turčalo, dekan FPN US, Balša Božović, izvršni direktor ADD-a, Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, i Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan (EFB) koji je i podržao ovo izdanje plenuma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 16:36