Povezivanje mladih i socijalnih preduzeća / - FOTO: CGO
17/09/2024 u 10:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Podrška mladima i socijalnom preduzetništvu kroz mentorstvo i zapošljavanje daje rezultate

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, u prethodnom periodu, realizovao niz aktivnosti na projektu YouthJobLink – Povezivanje mladih i socijalnih preduzeća, uz podršku Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija Vlade Crne Gore.

- Poslije tri modula obuke, tokom kojih je oko 40 mladih razvijalo tzv. meke vještina, upravljanja projektnim ciklusom i učilo o socijalnom preduzetništvu, 10 od njih je dobilo priliku da svoj radni šestomjesečni angažman realizuju kod poslodavaca iz različitih sektora, uključujući NVO, medije, pravosuđe i privatni sektor, a sa ciljem da se unaprijedi konkurentnost mladih na tržištu rada i poboljša njihova zapošljivost. Istovremeno, tekao je rad sa poslodavcima koji su mentorisali mlade, kako bi i sami analizirali svoje kapacitete i identifikovali načine za unaprjeđenje komponente socijelnog preduzetništva i rada sa ranjivim grupama - saopšteno je iz CGO.

U NVO Alfa centar iz Nikšića radni angažman obavljala je Vladana Mitrović, radeći sa iskusnim timom na projektima od značaja za lokalnu zajednicu. „Oblast bezbjednosti saobraćaja, unaprjeđenje položaja RE populacije i rad sa mladima samo su neke od tema kojima sam se bavila tokom stažiranja. Imala sam priliku da učim od najboljih, stekla nova poznanstva i prijateljstva, unaprijedila komunikacione vještine i mnogo sam srećna što sam bila dio ovog programa“, dijeli svoje utiske Vladana.

Tokom istog perioda, Valentina Ćosović je uspješno obavila svoj radni angažman u TVe.

- Zahvalna sam na prilici da radim u ovom timu. Tokom ovog angažmana stekla sam mnogo dragocijenog iskustva i upoznala divne ljude. Radila sam sa urednicima od kojih sam mnogo toga naučila. Posebno sam imala priliku da istražim oblast novinarstva, tako da je to sad jedno od zanimanja sa kojima bih mogla u budućnosti da se bavim - ocjenuje Ćosović.

Vlado Laličić je stažirao u NVO CAZAS, a ssim praktičnih vještina koje je stekao za rad u NVO sektoru, za njega je ovaj period bio važan i za širenja mreže poznanstava sa mladima.

CGO: Uključenost policije ključna u adresiranju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije

- Što se tiče ovog stažiranja, kao najveće iskustvo nosim kontakt sa ljudima u ovoj organizaciji, kao i sve one prilike koje sam iskoristio za širenje vidika, za učenje o temama koje su srodne političkim naukama sa kojih ja dolazim - poručuje Laličić.

Priliku da primijeni svoja znanja i vještine u NVO Phiren Amenca dobio je Serđan Baftijari.

- Postoji toliko stvari koje sam naučio. Ipak, najznačajnije mi je što sam postao dio Mreže mladih na evropskom nivou i u narednom periodu biću jedan od predavača na jednom od najvećih okupljanja mladih iz svih krajeva Evrope povodom obilježavanja 80 godina genocida nad romskom zajednicom za vrijeme Drugog svijetskog rata - naveo je Baftijari.

Socijalno preduzeće Kreativa lab osnovalo je NVO Udruženje roditelji.

- U okviru Kreative lab bila je angažovana Lucija Drenovac kroz projekat CGO-a. Ona je radila dio kreative i Centra za mame i Centra za roditeljstvo. Lucija ostaje da radi, da stiče nova znanja i da se usavršava u ovom polju - kaže Lepa Žunjić, izvršna direktorka ovog preduzeća u osvrtu na Lucijin učinak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 10:59