MEDICINSKI FORUM / - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
09/09/2024 u 10:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crna Gora domaćin Kongresa Medicinskog foruma ljekarskih komora Jugoistočne Evrope

Crna Gora proteklih dana bila je domaćin 13. Kongresa Medicinskog foruma ljekarskih komora Jugoistočne Evrope (SEEMF), na kojem su učestvovali predstavnici 24 države članice ove organizacije, a organizator je bila Ljekarska komora Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja.

Pozdravljajući učesnike kongresa, ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da održavanje ovako renomiranog stručnog skupa u našoj državi, svjedoči o povjerenju i privilegiji koja je ukazana Ljekarskoj komori Crne Gore, a samim tim i državi Crnoj Gori.

- Želim posebno da naglasim značaj Ljekarske komore Crne Gore u organizaciji ovog skupa, koja kao krovna strukovna organizacija u našoj zemlji, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, stoji na braniku interesa ljekarske struke i profesije i aktivno učestvuje u kreiranju zdravstvene politike i izradi svih strateških dokumenata  u oblasti zdravstva - kazao je ministar Šimun.

On je dodao da je cilj kongresa višestruk, a dominantna je razmjena međusobnog iskustva i znanja, kao i upoznavanje i povezivanja ljekara iz regiona, ali i drugih djelova Evropa i svijeta, u svrhu što boljeg liječenja pacijenata, sa patologijama koje posebno opterećuju stanovništvo.

Medicinski forum ljekarskih komora Jugoistočne Evrope, prema riječima predsjednika ove organizacije profesora Andreja Kehajova, jedno je od najživljih i najdinamičnijih medicinskih udruženja ovoga vijeka, po svojim modernim pristupima i sposobnostima prikupljanja međunarodne medicinske ekspertize.

Forum je, kako je kazao, platforma na kojoj su učesnici razgovarali, razmenjivali ideje i iskustva svojih kolega o razvoju medicinske nauke i prakse, kao faktora unapređenja međunarodnih odnosa. Kongres SEEMF-a je izložio perspektive za učešće medicinskih predstavnika iz Jugoistočne Evrope u zajedničkim projektima u fazi pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, među kojima je i Crna Gora.

Predsjednica Ljekarske komore Crne Gore dr Žanka Cerović naglasila je da crnogorski ljekari zaslužuju upravo ovakve skupove, na visokom stručnom nivou, a država Crna Gora da bude domaćin ovako uvaženim gostima.

- Vijek u kojem živimo nametnuo je interdisciplinarnost kao aksiom u pristupu nalaženja odgovora koje svakodnevno medicinska praksa postavlja pred nama. Naučni program i eminetni učesnici ovog kongresa su garant najkavalitetnije razmjene savremenih znanja i iskustava u okviru razvoja medicinske nauke i prakse - kazala je dr Cerović i dodala da značaj kongresa potvrđuje i akreditacija od strane Evropskog savjeta za akreditaciju i kontinuiranu medicinsku edukaciju, koja je ovaj skup visoko bodovala, što govori o nivou i kvalitetu ovog naučnog skupa.

Gost kongresa SEEMF- a bila je i predsjednica Svjetske Medicinske asocijacije dr Lujain Alqodmani, koja je govorila o prioritetnom zalaganju da svi građani svijeta, nezavisno od politike, imovinskog statusa, pola, seksualne orijentacije, moraju dobiti jednaku zdravstvenu zaštitu.

Tokom kongresa, predsjednik SEEMF-a prof Kehajov, na predlog Ljekarske komore Crne Gore, uručio je ministru Šimunu plaketu za izuzetan doprinos zdravstvenom sistemu i javnom zdravlju i uspješnu i profesionalnu saradnju Ministarstva zdravlja sa Ljekarskom komorom,  kao krovnom profesionalnom organizacijom, a u pravcu poboljšanja statusa ljekara, kao i kvaliteta zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga građanima, zaključuje se u saopštenju.

Potpisan Memorandum za unapređenje zdravstvenog sistema i obrazovanja

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 20:45