ilustracija / internet
06/08/2024 u 16:35 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora jedina u regionu nema PET skener za onkološke pacijente

Crna Gora jedina u regionu nema PET skener, pa se pacijenti, uglavnom onkološki bolesnici, na ovu vrstu dijagnostike najčešće upućuju u inostranstvo. Iako nadležni godinama najavljuju nabavku PET skenera, to se do danas nije desilo. Taj uređaj se koristi za dijagnostikovanje i liječenje malignih bolesti. Sve su prilike da će oboljeli od kancera u Crnoj Gori još čekati na najefikasniji sistem snimanja.

Odgovarajući na pitanje "Dana" kada će Crna Gora konačno dobiti PET skener, iz Ministarstva zdravlja kažu da je preduslov za nabavku PET CT skenera, koji će u najvećem dijelu biti donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), uz učešće Crne Gore od 700.000 eura, priprema prostora u kojem će uređaj biti smješten.

– To podrazumijeva izgradnju Klinike za hematologiju sa Centrom za transplantaciju koštane srži i PET–CT centrom kao dijelom Instituta za onkologiju. Ukupna površina objekta iznosi 2.393,00 m², a izgradnja ovog objekta je planirana kroz finansiranje iz kapitalnog budžeta. U prethodnom periodu realizovane su aktivnosti Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i IAEA sa ciljem finalizacije nacrta projekta kojim je predviđeno uvođenje PET CT sistema u Klinički centar. Pripremljeno je idejno rješenje, koje je usklađeno sa zahtjevima IAEA. Raspisan je tender i izabrani su projektant i revident za izradu i reviziju glavnog projekta. Revidovani glavni projekat će biti završen do kraja decembra 2024. godine, nakon čega će biti izabran izvođač i započeti radovi, kako se očekuje, početkom 2025. godine – tvrde iz Ministarstva zdravlja.

Ulažu napore da pruže podršku svima

Iz ministarstva u narednim mjesecima najavljuju, u saradnji sa NVO "Brini o sebi", kampanju osnaživanja žena koje su liječene od karcinoma dojke pod nazivom "Osnažene: život i karijera nakon karcinoma dojke".

– Takođe, kako bi bili što bliži pacijentima, odlučeno je da se radionice, osim u Podgorici, održavaju i u Bijelom Polju. S obzirom na broj pacijenata i ograničene resurse, Institut za onkologiju, sa dva psihologa i skromnim brojem ljekara koji se bave liječenjem, a uz to su često i psihološka podrška svojim pacijentima, ulaže maksimalne napore da omogući psihološku podršku svima koji su zainteresovani. Učešćem u projektima nevladinih organizacija i kroz svoje radne obaveze, Institut daje svoj doprinos, posebno svjesni potrebe da se tabui o malignim bolestima ruše stručnim i empatičnim pristupom ovoj tematici. Znajući da su maligne bolesti, nakon kardiovaskularnih, po učestalosti veoma opterećujuće za društvo, potrebno je da se psihološka podrška pacijentima i njihovim porodicama omogući i na nivou primarnih i sekundarnih zdravstvenih centara u Crnoj Gori, pa se ministarstvo, imajući u vidu da je dio programa EU4Health, prijavilo za direktni grant vlastima država članica: Promovisanje sveobuhvatnog preventivnog pristupa mentalnom zdravlju usmjerenog na prevenciju i podršku ugroženim grupama sa akcentom na oboljele od karcinoma – naveli su iz ministarstva u odgovorima upućenim "Danu".

Dodaju da će se u međuvremenu, u sklopu projekta, organizovati posjete PET centru pri Klinici za radioterapiju i onkologiju u Skoplju, kao i PET/CT centru Instituta za neurološke nauke u Bolonji, sa projektantom, kako bi se obilaskom terena utvrdili adekvatni uslovi i dao dodatni poen projektovanju samog objekta koji će zadovoljavati sve standarde u ovom domenu zdravstvene zaštite.

– Sa početkom građevinskih radova na objektu, IAEA će inicirati tender za nabavku opreme, što je procedura koja traje od 9 do 18 mjeseci. Nakon realizacije ovog projekta, Crna Gora će dobiti PET CT skener, što će znatno poboljšati nivo zdravstvene zaštite u zemlji – uvjeravaju iz vladinog resora.

Cerović za "Dan": Nijedan ljekar nije znao da smo ostali bez krivično-pravne zaštite

"Danu" su se obratili onkološki pacijenti navodeći da ni oni ni njihove porodice nemaju adekvatnu psihološku pomoć.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja kažu da je od 2017. godine, kada je na Institutu za onkologiju zaposlen prvi psiholog, uspostavljena organizovana psihološka podrška za pacijente, kao i za članove njihovih porodica.

– Trenutno Institut zapošljava dva psihologa koji redovno pružaju podršku, kako hospitalizovanim, tako i ambulantnim pacijentima. Pored toga, članovima porodica su dostupna dva poslijepodnevna termina, ponedjeljkom i četvrtkom. Tokom ove godine, uz podršku nevladinog sektora, organizovano je više radionica za psihološku podršku i osnaživanje onkoloških pacijenata. Ove aktivnosti kontinuirano se sprovode već tri i po godine, otkako je sadašnji direktor na čelu Instituta za onkologiju. Misija Instituta je da ovu važnu potrebu stavi u fokus i podigne nivo svijesti i slobodu pacijenata da se obrate psihologu, jer je tema malignih bolesti i potrebe za psihološkom podrškom dugo bila obavijena predrasudama i tabuima. S obzirom na to da pacijenti iz svih krajeva Crne Gore gravitiraju ka Institutu za onkologiju, koji je lociran u Podgorici, tokom oktobra 2023. godine organizovane su tribine pod nazivom "Zajedno za zdravlje". Ove tribine, u saradnji sa NVO CAUZ i kolegama psihijatrima iz KCCG, Doma zdravlja Bijelo Polje, Doma zdravlja Bar i Doma zdravlja Budva, bile su doprinos Ružičastom oktobru – mjesecu borbe protiv karcinoma dojke – navode iz Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 14:40