/ -FOTO: ILUSTRACIJA
27/01/2023 u 16:46 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora ostala bez skloništa za žrtve trafikinga

Iz vladinog resora, kojim rukovodi ministar Admir Adrović, nijesu odgovorili na pitanja "Dana" zašto skloništa više nema i gdje se žrtve sada smještaju

Crna Gora od početka ove godine nema sklonište za žrtve trgovine ljudima, koje se smještaju kod hranitelja, u Dječji dom "Mladost" u Bijeloj ili vraćaju u primarnu porodicu, a sve to jer Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije raspisalo konkurs za finansiranje pružalaca te usluge.

Iz tog resora, kojim rukovodi ministar Admir Adrović, nijesu odgovorili na pitanja "Dana" zašto skloništa više nema i gdje se sada smještaju žrtve, što je samo nastavak negativne prakse tog vladinog resora da ne odgovara ni na pitanja medija ni na zahtjeve NVO.

image

Adrović

Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Od zvaničnog zatvaranja državnog Skloništa za žrtve trgovine ljudima iz razloga što je ono od osnivanja radilo nezakonito jer nije bilo licencirano, NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je preuzeo brigu o žrtvama trgovine ljudima, u okviru prvog i jedinog specijalizovanog skloništa u Crnoj Gori, do 31. decembra prošle godine.

Pošto nadležno ministarstvo nije raspisalo konkurs za finansiranje te usluge, to sklonište je u decembru zatvoreno, a žrtve trgovine ljudima koje su bile u njemu raspoređene su po hraniteljskim porodicama, neke su vraćene u primarnu porodicu i pored činjenice da se u tim porodicama nalaze osobe optužene za trgovinu ljudima u odnosu upravo na ta lica, dok su neki prebačeni u Dom za nezbrinutu djecu.

Trenutno u Crnoj Gori ne postoji sklonište za žrtve trgovine ljudima, već se Ministarstvo rada i socijalnog staranja dovija smještajući djecu u ustanove koje nisu specijalizovane za tu vrstu usluge niti imaju adekvatno obučen kadar.

Zamisao minstarstva je bila da otvori Sklonište za žrtve trgovine ljudima u okviru JU Centar "Ljubović" na način što će prijemno-dijagnostičku zgradu preurediti i relicencirati, ali tu su se javili problemi koji su doveli do toga da to zakonski i fizički ne može biti realizovano jer bi se ovim vidom prenamjene "Ljuboviću" ukinula osnovna licenca za primarnu djelatnost – smještaj djece i mladih koja su u sukobu sa zakonom.

Prisilno premještanje korisnika

Aktivnosti resornog ministarstva dovele su najprije do zatvaranja prvog i jedinog specijalizovanog Skloništa za žrtve trgovine ljudima u Crnoj Gori, a potom i do prisilnog premještanja korisnika u neadekvatne ustanove i hraniteljstva, gdje je u jednom slučaju došlo do prijave za nedozvoljene polne radnje u okviru hraniteljske porodice nad jednom žrtvom trgovine ljudima.

Dodatni problem predstavlja činjenica da bi se žrtve trgovine ljudima miješale sa licima koja su u sukobu sa zakonom, a bezbjednost žrtava trgovine ljudima u potpunosti bi bila problematična jer ta ustanova ima problem sa nedozvoljenim udaljenjima korisnika i prisustvom narkotika, o čemu je nova direktorica više puta obavještavala javnost i podnosila prijave policiji.

Takođe, činjenica je da bi se prenamjenom dijagnostičko-prijemne zgrade, u kojoj se nalazi 14 kreveta, smanjili kapaciteti Centra za osnovnu djelatnost, a opšte je poznato da ta ustanova već godinama kuburi sa smještajnim kapacitetima i konstantno je prebukirana, a pritom bi se prenamjenom stvorili uslovi za svega šest žrtava trgovine ljudima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:19