Crnogorska delegacija u posjeti malti / - UP
12/09/2024 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crna Gora uvodi „body“ kamere u policijsku praksu

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova/Uprave policije boravi u studijskoj posjeti Policiji Republike Malte u Valeti.

Posjeta je prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje sa opremom i samom procedurom realizacije opremanja policijskih službenika tzv. „body“ kamerama koje se koriste za snimanje preduzimanja službenih policijskih radnji, a koje su smještene na tijelu policijskog službenika.

Policija Malte je u prethodnim godinama uspješno implementirala ovaj sistem, koji je dao pozitivne rezultate i znatno doprinio smanjenju broja napada i omalovažavanja usmjerenih prema policijskim službenicima, kao i smanjenju slučajeva prekoračenja policijskih ovlašćenja.

Uprava policije Crne Gore intenzivno preduzima aktivnosti u cilju stvaranja preduslova za implementaciju ovoga projekta u našoj državi, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, te u skladu sa preporukama Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), a sve u cilju, primarno zaštite ustavnih prava i sloboda građana prilikom primjene policijskih ovlascenja, ali i zaštite policijskih službenika od neutemeljenih prijava povrede službene dužnosti i zloupotrebe ili nesrazmjerne primjene ovlašćenja.

Ovom prilikom su predstavnici Policije Malte iskazali punu podršku ovoj inicijativi, izražavajući spremnost za pružanje stručne i druge pomoći i podrške.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. septembar 2024 13:48