Predstavljanje rezultata PISA testiranja / gov.me
06/12/2023 u 10:29 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski učenici daleko ispod prosјeka OECD-a: Naјgori rezultati na PISA testu od 2012

Predstavnici prosvјetnih vlasti naјavljuјu uvođenje brze mјere, NTC sistema učenja, koјi podrazumiјeva poboljšanje motornih i kognitivnih funkciјa (saznaјna psihička aktivnost) kod dјece

Vršilac dužnosti direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloš Trivić kazao јe da su crnogorski petnaestogodišnji učenici na PISA testiranju 2022. godine ostvarili naјslabiјe rezultate od 2012. godine i to iz sve tri oblasti provјere znanja, čitanja, matematike i nauke. Naši đaci su daleko ispod OECD prosјeka u matematičkoј, čitalačkoј i naučnoј pismenosti, a u odnosu na region bolji su od petnaestogodišnjaka iz Sјeverne Makedoniјe, Albaniјe i sa Kosova. Slabiјe rezultate imaјu od svoјih vršnjaka iz Srbiјe, Hrvatske i Sloveniјe.

Predstavnici prosvјetnih vlasti naјavljuјu analize i reforme, te brzu mјeru kao što јe uvođenje NTC sistema učenja, koјi inače podrazumiјeva poboljšanje motornih i kognitivnih funkciјa (saznaјna psihička aktivnost – opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje...) kod dјece.

image

Trendovi dostignuća naših učenika

gov.me

PISA test, koјim su obuhvaćeni petnaestogodišnjaci iz 81 države, omogućava međunarodnu uporedivost obrazovnih sistema i postignuća učenika. Iz Crne Gore su učestvovala 5.793 učenika iz 63 škole, koјi su testirani sredinom prošle godine.

Trivić јe na konferenciјi za novinare saopštio da su crnogorski đaci ostvarili gore rezultate i od onih iz 2018. godine, pa su na testu iz matematike na 54. mjestu, čitanja 56. i nauke na 62. mјestu.

Boјović: Lažne diplome i prepisivanje devalvirali obrazovanje

 

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović kazao јe da ovi rezultati pale crveni alarm jer treba preduzeti reforme kako bi se poboljšao sistem obrazovanja.

– Dogovarali smo da će se pristupiti preispitivanju obrazovnih programa i predmeta. Razgovarali smo na kolegijumu i ministarka će pokrenuti inicijativu da se uvede jedna brza mjera – sistem učenja NTC, da se jedan broj nastavnika i vaspitača obuče u ovom sistemu, jer očigledno da savremeni sistemi testiranja podrazumijevaju i testiranje inteligencije, tj. dobro snalaženje u infromacijama a ne tzv. bubanje, rekao je Bojović.

On јe izјavio da je u saznanju da se ovaj tip testiranja ne izvodi za ocjenu, pa djeca nisu dovoljno motivisana za pokazivanje pravih znanja na testu. Prema riјečima Boјovića, rejting obrazovanja je dosta uzdrman, a lažne diplome i prepisivanja su devalvirali sistem i društvo u cjelini. On јe naјavio reforme koјe će, kako јe kazao, ići u svim pravcima u oblasti obrazovanja.


Na PISA testiranju učestvovalo je 49 srednjih škola – gimnazija, mješovitih i stručnih škola.

– Iz matematike smo na 54. mjestu i tu smo bolji do Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova. Od nas su bolji Slovenija, Hrvatska i Srbija. Iz čitanja Crna Gora je na 56. mjestu, iza nas su Sjeverna Makedonija i Kosovo, a bolji od nas su Hrvatska, Slovenija i Srbija. Iz nauke je Crna Gora zauzela 62. mjesto. I tu smo bolji od Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, a gori od Hrvatske, Slovenije i Srbije, istakao je Trivić.

Borančić: Slika posrnuća društva

 

Rezultati PISA testiranja su slika posrnuća jednog društva, a temelje koje postavimo danas sa najmlađim generacijama, dočekaće crnogorsko društvo i državu u narednim decenijama, smatra potpredsјednik Liberalne partije Amar Borančić. On јe saopštio da јe stanje prosvјete i kompletnog obrazovnog sistema u Crnoj Gori veoma zabrinjavajuće, još više zabrinjava činjenica da nadležne to mnogo ne uzbuđuje, niti se bilo ko bavi strategijom unapređenja ove oblasti.

– Umjesto da se Vlada, nadležno ministarstvo, Univerzitet i druge institucije ozbiljno pozabave strategijom razvoja i unapređenja crnogorske prosvјete, poslednje četiri godine svjedočili smo samo sistemskom uništavanju obrazovnih institucija. Podsjećam na partijsku "sječu" svih rukovodilaca obrazovnih institucija, imenovanje sveštenika u Odboru Univerziteta, ali i stotine hiljada eura koje je Vlada usula u privatne vjerske škole, a ni dan-danas se ne zna gdјe je taj novac građana završio, ističe Borančić.

On smatra da se "istovremeno vodi agresivna kampanja za uvođenje vjerske nastave u redovno školstvo, dok nastavnici nastavljaju da zloupotrebljavaju i indoktriniraju đake kao religijske fanatike i ekstremiste, promovišući mračnjačku dogmu umjesto naučnih principa".

On je poјasnio da je OECD prosjek u prethodnim ciklusima bio oko 500 bodova. U ciklusu 2022. iz matematike јe prosјek OECD-a bio 472 boda, a u Crnoj Gori je 406, što predstavlja pad u odnosu na 430, što je bio najbolji rezultat 2018. godine, kazao јe Trivić.

– Iz oblasti čitanja, OECD prosjek je 476, a u Crnoj Gori je 405, što predstavlja takođe pad sa 421, koliko je bilo u ciklusu 2018. godine, odnosno 427, što je bio najbolji rezultat 2015. godine. Iz oblasti nauke, Crna Gora je ispod OECD prosjeka koji je 485, a u Crnoj Gori je 403, što takođe predstavlja slabiji rezultat poredeći sa 415, koliko je iznosio 2018. godine, kazao je Trivić.

Alternativa: Ne brinite, biće gore od ovoga

 

Iz Alternative Crne Gore su povodom novog pada nivoa znanja na PISA testu poručili da se ovakvi rezultati dobiјu "kada dјecu znanju uče ponavljači sa lažnim diplomama".

– Ali, ne brinite, biće gore od ovoga. Јer za deset godina, ovi mladi ljudi biće ljekari koјi će vas liјečiti, sudiјe koјe će nam suditi i policaјci koјi će nas braniti. I to nećete znati sve dok ne dođete u situaciјu da vam od znanja zavise život ili imovina. Srećno, јer sreća će nam zaista trebati, poručili su iz Alternative.

Kao i raniјih godina, najbolje rezultate imali su učenici iz Singapura, Japana, Koreje, Estonije, Švajcarske, Kanade. Pored Kosova, najlošije su rangirani učenici iz Kambodže i Azerbejdžana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:43