Са свечаности поводом 103. године Подгоричке Скупштине / - А.Г./Дан портал
27/11/2021 u 20:33 h
Ана Гајевић-Марко СтојановићАна Гајевић-Марко Стојановић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дан Уједињења прослављати као државни празник

Подгоричка скупштина jе нешто посебно за нас у Црној Гори и ми таj датум славимо и надамо се да ће доћи вриjеме да ће границе бити поништене и да ће народ живjети заjедно, казао је Момчило Вуксановић

У крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења обиљежено је 103. годишњица одржавања Подгоричке Скупштине након које је Црна Гора ушла у састав Краљевине СХС.

Момчило Вуксановић, предсjедник српског националног савjета Црне Горе навео jе да има задовољство да окупљене поздрави и ансамбл „Књаз Милош” коjи су дошли да уљепшаjу свечаност, као и осталима који су дио свечаности.

–  Ово обиљежавамо 20 година и никад нећемо поништити да се не сjећамо жеље српског народа да живе на истом простору као сународници. Ми смо одлучили да дан уjедињења Црне Горе и Србиjе прогласимо дан празника у Црној Гори. Подгоричка скупштина jе нешто посебно за нас у Црној Гори и ми таj датум славимо и надамо се да ће доћи вриjеме да ће границе бити поништене и да ће народ живjети заjедно – казао је Вуксановић.

Организатори су навели обиљежевају оваj празник као дан кад jе омогућено остварење нашега народа да живе заjедно.

Књижевник Драган Лакићевић jе казао да ако се сагледамо у фотографиjу посланика коjи су изгласали Подгоричку скупштину, оно су поређани као да су знали да ће ово бити jедан о наjзначаjниjих празника у историjи Црне Горе.

- Знамо да су посланици били различитог имовног стања и вjеросповjести. Наши и њихови погледи се сусрећу данас и ту се питамо ко коме одговара, ми њима или они нама. На тоj староj фотографиjи недостаjу они коjи су погинули на Скадру и Моjковцу. Они су гинули за уjедињење. На овоj фотографиjи носе шубаре, фесове и капе, а имали су идеjу да се уjедине у jедноj државу. Посланици Подгоричке скупштине се налазе на прелазу из села у град из старог у ново доба - казао jе он.

Како jе додао, на фотографиjи се налазе и потомци и преци, преци коjи су сањали о уjедињењу, а преци смо ми.

Упитао jе како да се не уjедине са земљом коjу jе дигао из мртвих Карађорђе.

- Како да се не уjединимо са воjском великих воjвода, воjском сељака и официра. То jе света воjска маjке Србиjе, коjа jе прошла кроз капиjе смрти албанске голготе. То jе била воjска коjа jе jуришом на Солунском фронту окончала Први светски рат. На челу те воjске био jе Александар Карађорђевић потомак великих Петровића - поручио jе он у бесjеди, и упитао шта смо ми без њих.

image

Са свечаности

- А.Г./Дан портал

Подсјетимо, поводом 103. годишњице Велике подгоричке скупштине Српски национални савјет Црне Горе, Српски информативно-културни клуб „Свети Сава“ и Српски културни центар „Патријарх Варнава“ организовали су  "Дане српског сабора" у склопу чега ће се одржати више манифестација, а једна од њих је била и ова, одржана у крипти Храма Христовог Васкрсења.

Наредна манифестација биће одржана 1. децембра, у Дому културе Пљевљим у 19 часова, пригодним програмом ће се обиљежити Дан уједињења Црне Горе и Србије. Том приликом свечану бесједу ће одржати др Новица Станић.

За пригодан уметнички програм у Подгорици побринули су се ансамбл „Књаз Милош“ Удружења „У име живих“ из Београда, Етно група „Горица” из Подгорице као и гуслари: Максим Војводић и Васо Ђондовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:14