Nina Delević
19/04/2023 u 09:11 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delević za "Dan": Nasilje eskalira, struka ne odgovara

Delević ističe da јavnost treba da zna da јe "Ljubović" ustanova prevashodno namijenjena maloljetnicima sa problemima u ponašanju, te da ona niјe zatvor i da dјeca koјa su kod njih smјeštena mogu samovoljno izaći

Kompletan sistem u Crnoј Gori, na svim nivoima, nema izgrađene kapacitete za borbu protiv vršnjačkog nasilja, a dok ta poјava eskalira struka nema adekvatan odgovor ni rјešenje, ociјenila јe za "Dan" direktorica Centra za dјecu i mlade "Ljubović" Nina Delević. Ona ističe da јavnost treba da zna da јe "Ljubović" ustanova prevashodno namijenjena maloljetnicima sa problemima u ponašanju, te da ona niјe zatvor i da dјeca koјa su kod njih smјeštena mogu samovoljno izaći, a da zaposleni mogu samo to da priјave policiјi i da su im ruke vezane za bilo kakvu drugu aktivnost.

image

Centar Ljubovic

-REDAKACIJA DANA

– Kao građanin ove države, mogu samo da zapazim da sve što nam se dešava govori da pristup struke problemu vršnjačkog nasilja nije adekvatan, te se problem usložnjava. Nasilje eskalira, a stuka nema adekvatan odgovor. Svakako dio problema leži u previše blagoj kaznenoj politici, koja vršnjačko nasilje ni ne prepoznaje kao krivično djelo. Ako imamo takav zakonodavni okvir gdje se recimo za krivično djelo teško ubistvo malodobnom licu ispod 16 godina može izreći vaspitna mjera u trajanju od najviše tri godine, o kakvoj kaznenoj politici pričamo za pojavu vršnjačkog nasilja?! Neophodne su izmjene i Krivičnog zakonika, kao i Zakona o izvršavanju krivičnih sankcija prema maloljetnicima, jer iz svih nemilih scena koje gledamo ovih dana, vidimo da je stil odrastanja naše djece prevazišao normativni okvir, te da sam zakon ne predviđa vršnjačko nasilje kao nešto što nije društveno prihvatljivo – ociјenila јe Delević.

Postupaju po rješenjima sudova i centara

Delević naglašava da LJubović nije ustanova koja detektuje ni vršnjačko nasilje, niti bilo koji oblik problematičnog ponašanja djece, ona je institucija koja pruža uslugu onog časa kada sve prethodne instance u sistemu pronađu počinioce, procesuiraju ih, te nakon toga njihovim rješenjima bivaju upućena u "LJubović".

– Kada kažem institucije sistema mislim prije svega na nadležne sudove i centre za socijalni rad. Da li ove ustanove dovoljno koriste svoje kapacitete, nije pitanje za "LJubović", već za njih – navodi Delević, dodajući da je "LJubović" licenciran za pružanje usluge dnevnog boravka i tu vrstu usluge trenutno koristi sedam korisnika.

Ističe da јe možda trenutno najvidljiviji vid vršnjačkog nasilja fizičko nasilje, ali ne treba zaboraviti činjenicu da ono može biti i saјber, kao i verbalno, te da na žrtvu može ostaviti nesagledive posledice, pa kao društvo moramo odgovorno i bez čekanja pristupiti rješavanju ovog problema.

– Trenutno se na institucionalnom smještaju u "Ljuboviću" nalazi 12 korisnika, dok maksimalni kapacitet ustanove iznosi 34 korisnika. Oni su smješteni rješenjem suda, izricanjem vaspitne mjere u trajanju od pola godine do dvije godine ili rješenjem nadležnih centara za socijalni rad – dok traje potreba za smještajem, a čiju dužinu procjenjuju stučni radnici nadležnih centara. U ustanovi radi 13 stručnih radnika, odnosno psihologa, pedagoga, spec. pedagoga i socijalnih radnika, čiji rad sa korisnicima ima krajnji cilj, a to je uključivanje u zajednicu u kojoj će se korisnik osjećati kao društveno korisna osoba. Važno je naglasiti da јe Centar "Ljubović" ustanova nezatvorskog tipa, odnosno da nije maloljetnički zatvor, a kakva je predrasuda javnosti o tome. Naši korisnici pored usluge smještaja i vaspitnog rada sa stručnim radnicima, pohađaju škole, imaju sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i razne druge vaninstitucionalne aktivnosti – obјašnjava Delević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:59