/ - SA DOGAđAJA
06/12/2022 u 16:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dogovoreno potpisivanje sporazuma između Crne Gore i Istorijskog arhiva Vatikana

Tokom drugog dana posjete ministarka je obišla i Vatikanske muzeje, Sikstinsku kapelu, Vatikanske vrtove i Baziliku sv. Petra

Potpisivanje sporazuma između Državnog arhiva Crne Gore i Istorijskog arhiva Vatikana dogovoreno je tokom drugog dana zvanične posjete Svetoj Stolici ministarke kulture i medije Maše Vlaović

Ona se danas sastala sa direktorom Istorijskog arhiva Državnog sekretarijata Svete Stolice dr Johanom Iksom, sa kojim je obišla dio Istorijskog arhiva i upoznala se sa dokumentima koja se odnose na Crnu Goru. 

Ministarka je zahvalila na srdačnom prijemu i mogućnosti da iskaže interesovanje Crne Gore za nastavak istraživanja dokumentacije koja se nalazi u Istorijskom arhivu, a koja je od značaja za Crnu Goru i otkrivanje manje poznatih detalja iz njene istorije. Ovom prilikom je, nakon jučerašnjih sastanaka na kojima je iskazana spremnost za nastavak istraživanja, detaljnije dogovoren plan budućih koraka.

S obzirom na to da je u prvom tomu edicije Monumenta Montenegrina Vatikana prikazan Konkordat Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine, kojim je regulisan položaj katoličke zajednice u Crnoj Gori, predloženo je da nastavak istraživanja obuhvati period nakon potpisivanja ovog dokumenta. Ministarka je predložila da se nastavi saradnja na ovom značajnom projektu i zahvalila dr Iksu i predstavnicima Svete Stolice na izuzetnoj saradnji prilikom pripreme prvog toma.

Dr Iks je istakao da osjeća posebnu bliskost prema Crnoj Gori i da je zadovoljan saradnjom koju smo do sada ostvarili. Naveo je da će Istorijski arhiv i on lično biti na raspolaganju kako bismo nastavili ovaj uspješan projekat.

-Dokumenta koja se nalaze u našem arhivu veoma su zanimljiva i daju precizniju sliku tog vremena, političkog, ali i svakodnevnog, društvenog života- kazao je dr Iks. 

Vlaović je istakla da neistraženi i manje poznati djelovi crnogorske istorije bude interesovanje stručnjaka u ovoj oblasti, ali da je cilj Ministarstva kulture i medija da ova dokumenta predstavi i široj javnosti, kroz izložbe i događaje edukativnog karaktera.

 -Zbog toga smo i predložili potpisivanje Sporazuma između arhiva dvije zemlje- dodala je ministarka. 

 Dr Iks je prihvatio predlog za potpisivanje Sporazuma, uz uvjerenje da će on uskoro biti formalizovan. 

 Bilo je riječi i o procesu digitalizacije arhivske građe, na kojoj je dr Iks posvećeno radio tokom svog dvanaestogodišnjeg mandata, te zaključeno da bi ovakvo iskustvo Crnoj Gori bilo dragocjeno, imajući u vidu spori napredak naših institucija u ovom procesu. 

Ministarka je pozvala dr Iksa da posjeti Crnu Goru, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. 

Tokom drugog dana posjete ministarka je obišla i Vatikanske muzeje, Sikstinsku kapelu, Vatikanske vrtove i Baziliku sv. Petra. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:43