ilustracija / - FOTO ACV
16/09/2024 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI izrazila negativno mišljenje na pravilnost poslovanja ACV-a za 2023.

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2023. godinu.

Kak se navodi u saopštenju DRI, mišljenje je donio Kolegijum  +nadležan za reviziju. U sastavu kolegijuma su predsjedavajući Senatu DRI, senator - rukovodilac Kolegijum Nikola N. Kovačević i senator Milan Dabović - član Kolegijuma.

ACV: Novo rukovodstvo otklanja neusklađenosti iz prethodnog perioda

- Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja Agencije za civilno vazduhoplovstvo sa: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o obligacionim odnosima, Uredbom o uspostavljanju unutrašnje revizije u javnom sektoru, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, Pravilnikom o visini naknada za izdavanje operativne licence, certifikata, odobrenja i dozvola u vazdušnom saobraćaju- navedeno je u saopštenju.

Izvještaj DRI-a se odnosi na period kada je ACV duže vremena funkcionisao bez direktora. Aktuelni direktor Ivan Šćekić tu poziciju pokriva od maja 2024. DRI piše da je ACV za 2023. ostvario prihode u iznosu od 7.130.485,91 eura, što je za 1.457.860,91 eura ili 20,45 odsto više u odnosu na planirane prihode, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 4.639.656,25 eura, što je za 868.793,34 eura ili 16,56 odsto manje od planiranih rashoda.

U oblasti zapošljavanja, određen broj lica je zapošljen bez prethodnog javnog oglašavanja slobodnog radnog mjesta. Ugovori o radu sa zaposlenima ne sadrže visinu koeficijenta, odnosno isti ne sadrže sve elemente propisane Zakonom radu.

- Agencija je tokom 2023. godine zaključivala ugovore o djelu sa istim izvršiocima u periodu angažovanja u kontinuitetu i do 12 mjeseci tokom godine, za obavljanje poslova za koji se zasniva radni odnos ili koji se mogu podvesti pod sistematizovana radna mjesta. Takođe, Agencija nije prezentirala dokaze o radno – pravnom statusu za lica angažovana ugovorima o djelu, tako da DRI nije mogla utvrditi pravilnost obračuna poreskih obaveza na isplaćene naknade. Prekovremeni rad nije u svim aspektima organizovan shodno odredbama Zakona o radu- navode iz DRI.

Navode i da Agencija nije iskazala u Izvještaju sve sprovedene direktne nabavke u vrijednosti od najmanje 8.383,64 eura, koje se odnose na usluge reprezentacije, usluge hotelskog smještaja i usluge putnog zdravstvenog osiguranja.

- Agencija je izvršila prodaju službenog vozila bez saglasnosti Vlade Crne Gore, što je u suprotnosti sa Uredbom, koja između ostalog propisuje uslove o prodaji pokretnih stvari u državnom vlasništvu. U cilju naplate potraživanja, Agencija nije slala opomene kupcima niti je pokretala sudske procese za naplatu potraživanja. Takođe je izvršila indirektan način otpisa potraživanja za putničke i robne naknade u iznosu od 174.955,78€, što se primjenjuje kada realno stanje ukazuje da potraživanje u jednom dijelu ili u cjelosti može biti nenaplativo- navode iz DRI.

DRI je, kazali su, pored navedenog, revizijom utvrdila da ACV nema uspostavljenu unutrašnju reviziju od septembra 2022.

- Internim aktima treba da uredi način dodjele sredstava za potrebe traganja i spašavanja u vazduhoplovstvu, kao i mogućnost stipendiranja školovanja lica koja nijesu zaposlena u Agenciji. Računovodstvene evidencije nijesu međusobno povezane što povećava rizik od nastanka greške. Uvidom u zbirne mjesečne specifikacije, utvrđeno je da iste ne sadrže pregled isplate zarada zaposlenih za redovan rad i isplate uvećanja i/ili dodatka na zarade po određenom osnovu, odnosno na osnovu istih se ne može utvrditi struktura zarada- pojašnjeno je iz DRI-

Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2023. je dostavljen na upoznavanje Skupštini i parlamentarnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

ACV je dužan da do 13. oktobra dostavi DRI-u Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 13. marta naredne godine Izvještaj o realizaciji datih preporuka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
DRIACVMIŠLJENJE
16. septembar 2024 10:13