/ foto: srđa boljević
30/10/2023 u 08:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Negativno mišljenje na pravilnost poslovanja „Pokreta za Pljevlja"

Pored iskazanog pozitivnog mišljenja na finansijsku reviziju, nadležni Kolegijum DRI skreće pažnju da “Pokret za Pljevlja” treba da prilikom evidentiranja troškova u poslovnim knjigama u potpunosti primjenjuje Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa

Državna revizorska institucija je izvršila reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja „Pokreta za Pljevlja“ za 2022. godinu.

- Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj, nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator  Branislav Radulović - član Kolegijuma, izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja „Pokreta za Pljevlja“ za 2022. godinu. Pored iskazanog pozitivnog mišljenja na finansijsku reviziju, nadležni Kolegijum DRI skreće pažnju da “Pokret za Pljevlja” treba da prilikom evidentiranja troškova u poslovnim knjigama u potpunosti primjenjuje Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne djelatnosti i druga pravna lica- navode iz DRI.

Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja političke partije sa sljedećim zakonskim i drugim propisima: Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakonom o računovodstvu, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica.

- Revizijom pravilnosti je utvrđeno da je Partija u 2022. godini ostvarila prihode u ukupnom iznosu od 43.251,04 eura, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 39.695,79 eura, što se u značajnoj mjeri razlikuje u odnosu na prihode i rashode planirane Finansijskim planom za 2022.godinu. „Pokret za Pljevlja“ je samostalno izvršio otvaranje posebnog žiro računa kod poslovne banke za finansiranje troškova izborne kampanje na lokalnim izborima u Pljevljima, koji nije zatvorio nakon zaključivanja Sporazuma o zajedničkom-koalicionom nastupu na lokalnim izborima u Pljevljima, zajedno sa dva politička subjekta, po osnovu kojeg  je zaključen i Sporazum o otvaranju zajedničkog žiro računa i imenovanju odgovornog lica za upravljanje namjenski prikupljenim sredstvima na izbornom žiro računu. U cilju stvaranja uslova za trošenje sredstava za finansiranje rada ženske organizacije u političkom subjektu, politički subjekt je dužan da obezbijedi donošenje posebnog Statuta, koji Partija nije prezentirala, već Odluku o organizaciji i načinu rada organizacije žena Pokreta za Pljevlja. Partija je tokom 2022. godine, sa računa ženske organizacije izvršila plaćanje troškova u iznosu 958,20 eura. Nije izvršen godišnji popis obaveza, potraživanja i depozita na žiro računima sa stanjem na dan 31.12.2022. godine, već samo popis opreme. Partija obezbjeđuje evidenciju blagajničkog poslovanja u okviru Glavne knjige, dok ne obezbjeđuje pomoćnu evidenciju blagajničkog poslovanja kroz dnevnik blagajne. Uvidom u putne naloge kojim su pravdani troškovi dnevnica za službena putovanja u zemlji utvrđeno je da dio putnih naloga ne sadrži datum pravdanja istih, kao i da nijesu podnošeni izvještaji sa službenog putovanja. Revizijom je  utvrđeno i da je dio putnih naloga potpisivan od strane Predsjednika Partije u svojstvu nalogodavca i podnosioca računa. Partija  nije vršila usaglašavanje obaveza sa dobavljačima i nije internom procedurom definisala poslove prijema, evidentiranja, otpremanja, arhiviranja i čuvanja ulaznih i izlaznih akata- navode iz DRI.

“Pokret za Pljevlja”, kao subjekt revizije, je dužan da do 23. novembra 2023. godine,  dostavi DRI  Akcioni plan za realizaciju preporuka, i do 23. aprila 2024. godine, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.

- Shodno potpisanom Sporazumu o saradnji Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog  finansijskog izvještaja „Pokreta za Pljevlja“ za 2022. godinu dostavlja se Skupštini Crne Gore na upoznavanje kao i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore  zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti- navode iz DRI.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:00