Фото: Илустрација / - Фото: Илустрација
09/01/2022 u 11:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Држава да наплати родитељима који не дају алиментацију

Закон о успостављању Алиментационог фонда требало би да буде изгласан у Скупштини у првом кварталу ове године

Закон о привременом издржавању дјеце, којим се предвиђа успостављање Алиментационог фонда, требало би да буде изгласан у Скупштини у првом кварталу ове године, оцијенила је извршна директорица Центра за женска права Маја Раичевић.

Раичевић је, у интервјуу агенцији МИНА, навела да би изгласавање допринијело побољшању положаја дјеце и њихових родитеља који самостално о њима брину.

Kако је навела, у овом тренутку, та категорија становништва нема апсолутно никакву подршку државе нити социјалних служби.

- Неплаћање алиментације јесте озбиљан проблем и облик економског насиља у породици - рекла је Раичевић.

Она је појаснила да проблем представља то што се судске одлуке не извршавају благовремено, чак ни у случају прописивања санкције за родитеља који не плаћа алиментацију.

- Управо због тога смо урадили нацрт закона којим се предвиђа успостављање Алиментационог фонда. Тај смо нацрт предали парламенту, у сарадњи са Женским клубом Скупштине- казала је Раичевић.

Она је казала да Министарство финансија и социјалног старања треба да доради нацрт и да уради финансијску процјену, како би се тај закон у овој години нашао у скупштинској процедури.

- Наши политичари морају да обрате пажњу на животне теме које озбиљно угрожавају нечију егзистенцију. Ако се нађе у скупштинској процедури, закон би требало да буде изгласан почетком године или макар у првом кварталу - сматра Раичевић.

Она је навела да је у том погледу оптимистична, будући да су у парламенту усвојене бројне социјалне мјере за подршку угроженом становништву, као што је дјечији додатак и обештећење мајки корисница накнада.

- Надам се да ће ову годину обиљежити социјална правда, коју смо мање имали до сада, али и да ће се држава посветити дјеци и њиховим родитељима који самостално о њима брину - поручила је Раичевић.

Предложеним законским рјешењем, како је навела, предвиђа се обавеза државе у погледу наплате од родитеља који не плаћају издржавање.

- Родитељи не би били ослобођени плаћања алиментације, већ би држава благовремено исплаћивала издржавање дјетету, а онда би своје овлаштење искористила да та потраживања наплати од родитеља који не дају издржавање- казала је Раичевић.

Kако је казала, предложено законско рјешење налаже да се та процедура врши у оквиру Центара за социјални рад, гдје би се, да се не би усложњавала јавна управа, одредио службеник који би се бавио том проблематиком.

Тај службеник, како је навела Раичевић, пратио би процедуре и водио рачуна да ли родитељи благовремено извршавају своје обавезе.

Она је поручила да би се тиме додатно растеретио родитељ који самостално брине о дјетету.

- То су најчешће мајке, јер оне, поред тога што брину о егзистенцији своје дјеце, врло често раде прековремено, слабо плаћене послове, притом самостално воде рачуна о кућним обавезама и обавезама о дјеци- закључила је Раичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:44