/ - PHOTO BY KELLY SIKKEMA ON UNSPLASH: ilustracija
04/05/2022 u 22:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Психолози објаснили зашто дјеца лажу

Немојте им давати лажна обећања, јер она то памте и усвајају као прави систем по ком треба да раде

Дјеца се врло често не слажу са родитељима, а то је највише изражено у пубертету и тим критичним годинама за свако дијете, када мисле да их нико не разумије и не подржава. Бројне студије кажу да све потиче из раног дјетињства, па тако и "таленат" за лагање.

Родитељи, наравно, играју велику и најважнију улогу у одрастању дјетета и у формирању његовог карактера. Често нисте ни свјесни да дјеца прихватају модел понашања који имају пред собом.

Немојте им давати лажна обећања, јер она то памте и усвајају као прави систем по ком треба да раде. На примјер, "добићеш играчку ако поједеш све из тањира" је одличан услов да га научите да треба све да поједе, али најгора могућа метода васпитавања уколико га изиграте и не купите обећану играчку као награду.

Када је тај приеломни тренутак кад почну да нас лажу и која дјеца имају веће предиспозиције да израсту у лажове? Став психолога је да строги родитељи често изазивају контраефекат и стварају лажове од своје дјеце, пише Аваз.

Њихов систем забрањивања се показао као прилично лош. Дјеца која се боје да кажу истину и прибјегавају лагању, имају велике шансе да временом постану све бољи лажови и да им то постане пракса у животу кад год треба избјећи нешто лоше или уклонити кривицу са себе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:21