/ -FOTO: ILUSTRACIJA
30/08/2022 u 06:37 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvije trećine đaka u prebukiranim učionicama

Ovo je dugogodišnji problem koji opterećuje obrazovni sistem u Crnoj Gori – kazali su iz Unicefa Huan Santander nakon obilaska škola na primorju.

Prema nalazima iz Analize sektora obrazovanja, koju će UNICEF i Ministarstvo prosvjete uskoro objaviti, dvije trećine djece u Crnoj Gori pohađa osnovne škole čija je fizička infrastruktura nedovoljna za kvalitetno obrazovanje.

I predstavnici prosvjetne zajednice takođe smatraju da su škole stare i vrtići neuslovni, a učionice neopremljene računarima i nastavnom opremom.

– U vrtićima, prosječan broj djece u grupi, često prelazi propisani maksimum od 25, u nekim slučajevima čak s velikim odstupanjima. Tako, Osnovnu školu "Drago Milović" u Tivtu, koja je projektovana za 550 učenika, trenutno pohađa oko 1,7 hiljada – navode iz UNICEF-a.

Iz te organizacije napominju da svako dijete u Crnoj Gori ima pravo na kvalitetno obrazovanje.

– To obrazovanje počinje s optimalnim brojem djece u učionicama, adekvatnim prostorom, kvalitetom školskih zgrada, a nastavlja se s odgovarajućim brojem nastavnika, kojima takođe treba podrška. Ovo je dugogodišnji problem koji opterećuje obrazovni sistem u Crnoj Gori – kazao je šef predstavništva Unicefa Huan Santander nakon obilaska škola na primorju.

Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice ističe za "Dan" da je analiza pokazala ono što je jasno, kako u Crnoj Gori tako i u Podgorici.

– To je jasno, kad od oko 160 osnovnih škola u državi, u Podgorici imamo samo 26, iako tu živi 1/3 djece. Sličan problem imaju Nikšić i primorje i to je to, dvije trećine. Na sjeveru je druga krajnost. Кolege ostaju bez posla, škole se zatvaraju jer nema djece. Problem je i što su neke škole napravljene poslije zemljotresa 1979. kao privremeni objekti, a još se koriste. Mnogo škola se ne održava adekvatno, pa nam se desi, kao sa OŠ "Vladimir Nazor", da se škola uruši u toku nastave. Vrtići ne bi smjeli u grupi predškolaca da imaju više od 20-25 djece, u najmanje 50 kvadrata, a mi imamo preko 50 djece u jedva 30 kvadrata. Neki vrtići nemaju ni dvorište. A tek neprilagođenost škola i vrtića djeci u teškoćama u razvoju. Veliki problem Podgorice i primorja je masovna izgradnja stambenih objekata, sve neusklađeno sa potrebom za školom, vrtićima, domom zdravlja. Prije dva dana mi čak koleginica sa sjevera reče da se već pominje onlajn nastava na sjeveru, ali ne zbog korone, nego zato što neće imati zimus za ogrijev. Problem je i što učenici i nastavnici nemaju računare i ostalu opremu – ističe Leković.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da shodno Zakonu o opštem obrazovanju i Odluci Skupštine Crne Gore o dodjeli besplatnih udžbenika iz 2021. godine, isporuka udžbenika za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori, završena je u petak, 26. avgusta.

– Ministarstvo prosvjete Crne Gore je i ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike javnih ustanova osnovnog obrazovanja. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 8. avgusta započeo je distribuciju besplatnih udžbenika za osnovce prema podacima o broju upisanih đaka, dobijenim od Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju Ministarstva prosvjete. Do sada je podijeljeno 68.599 udžbenika, bez drugog stranog jezika. Distribucija je protekla u najboljem redu, besplatni udžbenici su podijeljeni i školska godina može da počne – kažu u ministarstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 05:52