Sa potpisivanja Deklaracije protiv govora mržnje u javnom diskursu - EDYN / - PR CENTAR
28/07/2023 u 18:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EDYN: Deklaracijom do suzbijanja govora mržnje

Predstavnici i predstavnice 12 političkih partija i pokreta potpisali su danas Deklaraciju o unapređenju saradnje predstavnika/ca mladih političkih partija i pokreta u borbi protiv govora mržnje i polarizacije u društvu

Deklaraciju su, na inicijativu crnogorskog ogranka Evropske mreže mladih za demokratiju (EDYN), potpisali predstavnici/e: Albanske alternative, Bošnjačke stranke, Demokratske Crne Gore, Demokratske partije socijalista, Građanske inicijative "21. maj", Građanskog pokreta URA, Liberalne partije, Pokreta Preokret, Pokreta Evropa sad, Pokreta za Tuzi, Socijaldemokratske partije Crne Gore i Socijaldemokrata Crne Gore.

Direktorica kancelarije NDI u Crnoj Gori, Slavica Biljarska Mirčeski, kazala je da EDYN okuplja blizu 700 članova/ca političkih partija, predstavnika/ca civilnog društva i mladih novinara/ke iz 23 države svijeta, a nastala je prije pet godina na inicijativu NDI i IRI uz podršku USAID.

- Prije samo tri godine, kada sam stigla u Crnu Goru, mreža je brojala svega četiri člana i imala je jednu ambasadorku, a danas broji 29 članova i ima četiri ambasadora - navela je Biljarska-Mirčeski.

Govoreći o Deklaraciji, Biljarska-Mireski je kazala da je taj dokument proizvod višemjesečnog rada svih članova EDYN-a, navodeći da je nastala uz međusobne konsultacije.

- U trenutnom kontekstu društvenih i političkih dešavanja svjedoci smo da ni crnogorsko društvo nije imuno na narative podjela i polarizacije, uključujući govor mržnje zasnovan na različitim političkim, etničkim i rodnim osnovama. Sve naše različitosti, umjesto da nas čine jedinstvenim, postale su osnov za sukob i mržnju - navela je Biljarska-Mirčeski.

Predstavnica Internacionalnog republikanskog instituta (IRI), Jovana Duković-Milović, kazala je da ta organizacija, preko kancelarije u Crnoj Gori, svoju misiju širi između i kroz saradnju sa ženama i mladima iz političkih partija.

- Pored unapređenja i jačanja njihovog znanja i vještina, posebnu pažnju pružamo međupartijskoj saradnji i objedinjavanju oko tema oko kojih postoji zajedničko saglasje. S tim u vezi posebno nas raduje angažman članova i članica EDYN mreže u Crnoj Gori i predan rad na kreiranju jednog ovakvog dokumenta - navela je Duković-Milović.

Ambasador crnogorskog ogrankae EDYN, Đorđija Kovačević, kazao je da je ta mreža zaživjela i da ima veliki potencijal.

Kazao je da mu je cilj da se u okviru Deklaradije okupe predstavnici političkih partija i pokreta i da to bude prvi korak u saradnji svih omladinskih foruma.

- Bavio sam se omladinskom politikom i vidio sam dosta anomalija. Omladinski forumi tada nijesu bili dovoljno razvijeni i nijesu imali autonomiju u radu. Zbog toga sam uvidio da se kroz EDYN mogu sprovesti aktivnosti koje predstavnici omladinskih foruma nemaju u okviru partija - naveo je Kovačević.

Predstavnik Demokratske Crne Gore, Stevan Kilibarda, rekao je da je crnogorsko društvo dugi niz godina bilo suočeno sa narativom koji je ohrabrivao polarizaciju i podjele u društvu, a koji su se manifestovali kroz govor mržnje.

- Na nama, kao mladim liderima i aktivistima je da se borimo protiv toga i da društvo osvijestimo o tome koliko je značajn problem govor mržnje. To možemo najbolje uraditi kroz lični primjer - naveo je Kilibarda.

Predsjednik omladine Socijaldemokrata Crne Gore i portparol te partije, Nikola Zirojević, kazao je da smo proteklih godina svjedoci da je Crna Gora bila područje gdje su u javnom diskursu korišćene dosta "oštre i teške riječi".

- Od nas može da krene neki drugačiji diskurs u Crnoj Gori, koji neće podrazumijevati ovoliko podijeljeno društvo. Sve ovo što piše u Deklaraciji prinicipi su na kojima se temelje Socijaldemokrate Crne Gore. Stajaćemo iza svakog slova, tačke i zareza Deklaracije koju potpišem - naveo je Zirojević.

Predsjednica mladih Pokreta Evropa sad Jelena Milanković rekla je da su u toj partiji srećni što se fokus sa nacionalističkih tema prebacio na ekonomski razvoj i prosperitet.

- Nadam se da ćemo svi ići tim putem i da ćemo govor mržnje u budućnosti potpuno isključiti iz javnog diskursa. Treba da radimo na tome i da se borimo za to - kazala je Milanković.

Na sastanku su govorili iz URA Stefan Vukmanović,predstavnica Liberalne partije Jovana Drobnjak, predstavnica Pokreta za Tuzi, Enisa Đokaj predstavnik mladih iz Pokreta Preokret Anes Beriša, predstavnica Građanske inicijative "21. maj", Iva Bogićević, koordinatorka Foruma mladih Bošnjačke stranke Suada Musić, predsjednica Foruma mladih Socijaldemokratske partije Jovana Marković, predstavnica Demokratske partije socijalista Amina Brahić i Monika Rudović predstavnica Albanske alternative.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:16