Sa sjednice Vlade / SasaMatic, Vlada
10/05/2024 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaključen sporazum između Crne Gore i BiH o socijalnom osiguranju

Na sjednici Vlade, održane danas, usvojen je Izvještaj o pregovorima između delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine u vezi sa zaključivanjem Sporazuma između Crne Gore i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju.

- Zaključivanjem Sporazuma između Crne Gore i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju omogućiće se regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama. Sporazum se temelji na opšte prihvaćenim principima i iskustvima naše države iz ove oblasti, kao i standardima koje predviđa Regulativa Evropske unije broj 883/2004 o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti. S tim u vezi, Vlada je prihvatila predloge Sporazuma između Crne Gore i Bosne i Hercegovine o socijalnom osiguranju i Administrativnog sporazuma za njegovo sprovođenje - navodi se u vladinom saopštenju.

Vlada je, kako su naveli, usvojila Informaciju o zaključivanju Protokola između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije o saradnji tokom turističke sezone i prihvatila tekst Protokola.

- U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policijski službenici Republike Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju. U Informaciji se podsjeća da se od 2012. godine u Crnoj Gori kontinuirano sprovodi razmjena policijskih službenika sa Republikom Srbijom radi podizanja sigurnosti tokom turističke sezone. Ovakva saradnja doprinosi da se razmjenom iskustava jača bezbjednosna zaštita i preventivno se djeluje na kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme turističke sezone - navodi se u saopštenju.

Za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resursima blizu pola miliona

U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policijski službenici Republike Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju.

- Protokolom je, na zahtjev crnogorske policije, predviđeno da srpska policija upućuje tri policijska službenika kriminalističke policije i tri uniformisana službenika policije opšte nadležnosti u Crnu Goru u razdoblju od 1. jula do 1. septembra, u periodima ne kraćim od 20 dana - saopšteno je iz Vlade.

Vlada otkupljuje akcije u vlasništvu manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS

Takođe, Usvojena je Informacija o organizaciji Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana (WB6) o Planu rasta, koji će biti održan 15 – 16. maja 2024. godine u Kotoru. U Informaciji se naglašava da će novi Plan rasta za Zapadni Balkan ojačati ekonomsku saradnju u regionu i obezbijediti opipljive koristi za države regiona kroz pristup jedinstvenom tržištu EU, kao i da su za njegovu uspješnu implementaciju neophodni zajednički napori i sinergija svih država regiona. S tim u vezi, tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani. Na ovim sastancima lideri i ministri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovaraju o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno, dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU. Na Samit su, osim lidera i ministara, pozvane i partnerske organizacije, kao što su: Regional Cooperation Council, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, Respa, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Vlada utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti

Vlada je donijela Odluku o dopuni Odluke o obrazovanju Komisije za sprovođenje javne aukcije za dodjelu emisionih kredita. S obzirom da Komisija, na osnovu navedenog propisa i propisane dokumentacije, donosi Odluku o dodjeli besplatnih emisionih kredita, neophodno je bilo dodatno urediti određena pravno-tehnička pitanja, kako bi ista bila propisno ozvaničena i donijeta od radnog tijela koje je u tu svrhu formirano.

Spajić: Do sledeće godine povećanje srazmjerne penzije, iznosiće 450 eura

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:13