Tamara Vujović i Milka Tadić Mijović / - FOTO: S. ćETKOVIć
22/03/2024 u 12:29 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Novim zakonom o medijima meta govora mržnje može da inicira ubrzan sudski postupak

Portal mora biti registrovan u našem pravnom sistemu. Postojanje a neregistrovanje biće kažnjivo, saopštila je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović na konferenciji "Izvještavanje o različitosti: mediji, politički akteri i govor mržnje" CIN - CG

Novi set medijskih zakona donosi niz novina kojim bi trebalo da se reguliše i modernizuje medijski prostor Crne Gore.

Jedna od ključnih novina u novom medijskom setu zakona je to da meta govora mržnje može da inicira ubrzan postupak, saopštila je ministarka kullture i medija dr Tamara Vujović na konferenciji "Izvještavanje o različitosti: mediji, politički akteri i govor mržnje" koja se održava u organiziaciji CIN - CG. 

Osvrćući se na najteže slučaje nasilja nad novinarima u Crnoj Gori - prvenstveno ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića, ali i ranjavanje tadašnje novinarke "Vijesti" Olivere Lakić, ministarka Vujović je saopštila da trenutno ne raspolaže novim podacima u istrazi. 

Ona je naglasila da je jedan od njenih sljedećih zadataka susret sa članovima Komisije za istraživanje napada na novinare.

Ona je rekla da za protekla četiri mjeseca nije uspjela da se susretne sa članovima komisije i da je upravo jedna od preporuka na sastanku POSP-a da se saradnja Ministarstva kulture i medija sa Komisijom za istraživanje napada na novinare intenzivira u narednom periodu, da da se uticaj te komisije bude vidljiviji.

image

Sa konferencije

- FOTO: S. ćETKOVIć

Govoreći o novom setu medijskih zakona Vujović je kazala da su neke od novina uspostavljanje Mreže protiv govora mržnje u onlajn prostoru, sos linija za žrtve onlajn medijskog nasilja, obavezno regulisanje vlasništva portala u Crnoj Gori, kao i obavezanno isticanje impresuma portala. 

- Portal mora biti registrovan u našem pravnom sistemu. Postojanje a neregistrovanje biće kažnjivo, u pitanju je novčana kazna - saopštila je Vujović. 

Ona je dodala da se razmišljalo i o ukidanju takvig portala, ali da se od toga odustalo, jer je po mišljenju Savjeta Evrope to ulazak u sferu cenzure.

Kako je navela ministarka, svakom portalu koji nije re4gistrovan daće se određen vremenski period da reguliše svoju registraciju i reguliše vlasničku strukturu.   

Govoreći o govoru mržnje u našem medijskom prostoru Milka Tadić Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN - CG), kazala je da u proteklih četiri godine (od 2021. godine), otkako se sprovodi projekat "Izvještavanje o različitosti" registrovano nekoliko stotina primjera govora mržnje u medijskom prostoru. 

Ona je saopštila da su najviše napadani pripadnici svih etničkih skupina - najviše Romi, žene, pripadnici LGBT populacije.

Najveći promoteri mržnje u medijima su političari, saopštila je ona podatak iz istraživanja.

Između ostalog, od 2021. godine registrovano je bujanje nacionalizma u obje najmnogobrojnije etničke skupine u Crnoj Gori,  rehabilitacija četništva s jedne i saradnika okupatora s druge strane, saopštila je najvažnije zaključke istraživanja CIN - CG Tadić Mijović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:37