Donacija UNDP / - FOTO: ĐORđE CMILJANIć/VLADA CRNE GORE
13/03/2024 u 17:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU donirala graničnoj policiji opremu za borbu protiv krijumčarenja oružja vrijednu oko milion eura

Evropska unija (EU) donirala je graničnoj policiji Crne Gore opremu za borbu protiv krijumčarenja oružja vrijednu oko milion eura, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Oni su kazali da će oprema, koju je EU donirala kroz UNDP SEESAC program, koristiti za kontrolu i nadzor državne granice, sa ciljem da se efikasnije suprotstave ilegalnoj trgovini i zloupotrebi vatrenog oružja.

- Na ovaj način će crnogorske granice biti sigurnije i bezbjednije - kaže se u saopštenju.

Državni sekretar MUP-a Novica Obradović rekao je da donacija posebno daje na vidljivosti i značaju zaustavljanju širenja malokalibarskog i lakog naoružanja.

- Oprema koju smo dobili omogućiće značajno jačanje kapaciteta u ovoj oblasti i zahvalni smo na ukupnoj podršci naših partnera, ne samo kada su donacije u pitanju, već i kreiranje i usvajanje strateških dokumenata i obuka policijskih službenika - kazao je Obradović.

On je dodao da Crna Gora ostaje snažno posvećena očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti i borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, poručila je da nelegalno posjedovanje, zloupotreba i trgovina vatrenim oružjem ima stvaran uticaj na živote ljudi, podsjećajući da je malo vatreno oružje najčešće sredstvo kršenja ljudskih prava.

- Oprema vrijedna oko milion eura, koja je obezbijeđena uz podršku našeg dugogodišnjeg partnera, EU, samo je dio sveobuhvatne podrške koju UNDP preko SEESAC-a pruža crnogorskoj graničnoj policiji - rekla je Paniklova.

Ona je navela da sa podrškom nastavljaju i u narednom periodu, fokusirajući se na borbu protiv zloupotrebe i nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem.

- UNDP ostaje posvećen podsticanju održivih rješenja kad je u pitanju očuvanje mira i bezbjednosti, i spreman da i dalje podržava Crnu Goru na putu prema dostizanju međunarodnih standarda i ciljeva održivog razvoja - rekla je Paniklova.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Liselote Isakson, kazala je da je kontrola oružja jedan je od prioriteta Unije.

Prema njenim riječima, problem ilegalnog oružja doprinosi nestabilnosti i nasilju unutar EU i na Zapadnom Balkanu.

- I zato smo danas donirali ovu modernu opremu. EU kontinuirano pruža finansijsku podršku Crnoj Gori i drugim zemljama u regionu kroz SEESAC i druge slične inicijative - kako bi nacionalne granice bile bezbjednije, a društvo sigurnije od nasilnog kriminala. EU će nastaviti da podržava crnogorsku graničnu policiju - dodala je Isakson.

U saopštenju se navodi da je donacija samo jedan segment u ukupnoj podršci EU i UNDP-a graničnoj policiji u Crnoj Gori kroz SEESAC program koji doprinosi bezbjednosti građana u cijelom regionu.

Iz MUP-a su rekli da su razvijene i relevantne standardne operativne procedure u vezi sa vatrenim oružjem za graničnu policiju i organizovana obuka za njihovu praktičnu primjenu.

- Dodatne ciljane obuke pružiće dalju podršku jačanju kapaciteta Granične policije u Crnoj Gori u suzbijanju trgovine oružjem, municijom i eksplozivima - kaže se u saopštenju.

Navodi se da, pored sektora granične policije, EU i UNDP SEESAC godinama unazad pružaju podršku MUP-u u svim bitnim segmentima kontrole malog i lakog oružja, municije i eksploziva.

Kako se dodaje, to je u skladu sprovođenja ciljeva Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 05:01