Ilustracija / D.J.
08/09/2024 u 08:23 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Evidenciјa za prošlu godinu: U Registru ljubimaca 2.187 pasa

U Registar kućnih ljubimaca na kraјu 2023. bilo јe upisano 2.187 pasa, obјavljeno јe u Trećem izvјeštaјu o realizaciji Nacionalnog programa za kontrolu populacije pasa u Crnoj Gori za prošlu godinu.

Prema podacima iz tog izvјeštaјa, u Crnoј Gori јe upisano sedam objekat za privremeni smještaj kućnih ljubimaca – pansiona. Upisano je i sedam objekta za higijenu i eksterijerno uljepšavanje kućnih ljubimaca, osam odgajivačnica kućnih ljubimaca namijenjenih reprodukciji u komercijalne svrhe i 14 skloništa.

U izvјeštaјu se navodi da јe kao ključni problem nekontrolisanog broja pasa u populaciji indikovan i ujed pasa usmjeren na humanu populaciju.

– U prilog značaju ovako učestalih pojava, u periodu od 2015. do 2017. opštine u Crnoj Gori su na ime odštete za ugrize pasa isplatile 457.447,57 eura, dok je u 2018. i 2019. godini isplaćeno 540.471,35 eura bez sudskih troškova. Imajući u vidu navedeno, lokalne samouprave još uvijek ne prepoznaju značaj uspostavljanja sistema kontrole populacije pasa. Ukoliko se u što kraćem roku ne preduzmu mjere na primjeni Nacionalnog programa, identifikovani problemi će prerasti u ozbiljan društveni problem, jer napušteni psi i psi koji nijesu pod nadzorom predstavljaju zdravstveni, bezbjednosni, socijalni i ekološki problem, a, istovremeno, dobrobit ovih životinja je drastično narušena – zaključeno јe u izvјeštaјu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 08:44