Милан Газдић / ФБ
19/02/2022 u 10:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Газдић: Инспекција "чешља" власнике егзотичних животиња

У Агенцији за заштиту животне средине наводе да склоништу које држи Миљан Миличковић ниjесу дали дозволу за рад, већ само привремену дозволу за држање наброjаних животиња и истичу да послује у сивој зони

У раду Агенциjе за заштиту животне средине ниjе могућа селективност, нити пристрасност, поручили су из те институције и истакли да су прије пет дана еколошкоj инспекциjи предали списак са око 60 држалаца егзотичних животиња коjе имају у евиденциjи, с обзиром на то да постоjе индициjе да има случајева кршења Закона о заштити природе и да се нарушава добробит врста које аутохтоно не припадају црногорском поднебљу. Указују да је једно од мјеста у којем се крши закон и зоо парк у мјесту Близна код Подгорице, чији је власник Миљан Миличковић, којем су рјешењем од марта 2020. одобрили "држање jединки дивљих врста животиња у заточеништву" и то мрког медвjеда, европског вука, пет јелена лопатара, по два муфлона, куне златице, црвене лисице, чинчиле, европске црвене вjеверице, двогрбе камиле, сове, лабуда, три америчке црвене вjеверице, ламу, осам емуа, четири афричка ноја, гаврана. На списку су и црвеноухе jужноамеричке корњаче, жутоухе корњаче, папагаји, ракун, евроазијски јазавац, сибирске и канадске вјеверице, као и фазани.
– Агенциjа ниjе дала дозволу за рад поменутом "прихватилишту", већ само привремену дозволу за држање наброjаних животиња. Тим рjешењем су утврђене и обавезе, као и ближи услови држања и узгоjа заштићених дивљих врста животиња, а коjе власник Миљан Миличковић не поштуjе. Тиме Миличковић крши неколико чланова Закона о заштити природе што утиче или може утицати на валидност дозволе, а то jе првенствено законска обавеза означавања, информисања ове Агенциjе да jе у посjеду животиње у року од 30 дана од дана прибављања jединке и др. Истичемо да по свим наведеним ставкама НВО "Прихватилиште и опоравак животиња" – Подгорица, крши законске одредбе, што jе утврђено приликом посjете – да се на имању Миличковића налазе примjерци животињских врста коjе нијесу на листи дозвола коjе jе издала Агенциjа – наводе у Агенцији, на чиjем jе челу Милан Газдић.

Није било одушевљења, а нема ни манипулисања

У Агенцији истичу да нијесу тачне Миличковићеве тврдње да је њихов директор био "одушевљен склоништем", већ је приликом посjете био изричито суздржан и без коментара, те да као љубитељ природе и неко ко сматра да jе дивљим животињама мjесто у природном окружењу, Газдић ниjе желио да искаже своjе субjективно мишљење, већ је све одлуке препустио струци. Демантују и тврдње да су "људи из Агенциjе само жртве манипулациjе jедног човjека и НВО у коjоj ради".

– Однос г. Миљана Миличковића и г. Дарка Савељића, те било ког запосленика у овоj Агенциjи ни у ком случаjу не утиче на рjешавање проблема у пракси, на професионалност рада Агенциjе. Агенциjа се искључиво води професионалним односом према свим субjектима коjи су предмет њене надлежности и доношењем одлука на основу законске регулативе – наводе из Агенције.

Наводе да је Миличковић појединим нетачним наводима и погрешним тумачењима могао наниjети штету професионалном интегритету Агенције, те истичу да нијесу тачни наводи да је његово имање на коjем се налазе животиње адекватно за даље ангажовање, ни да jе у посjеду свих поjединачних дозвола за животиње коjе се налазе у прихватилишту.

Кажу да је тачно да им је Миличковић нудио да се лав из Будве смјести код њега, али су утврдили да нема адекватне услове.

– Како наведено "прихватилиште" послуjе у сивоj зони и доказано крши поjедине законске одредбе, лав се ниjе могао тамо смjестити. У односу на наводе Миличковића да држава не води рачуна о дивљим животињама, довољно jе истаћи да jе НВО "Прихватилиште и опоравак животиња" – Подгорица, само у 2020. години Управа за безбjедност хране, ветерину и фитосанитарне послове додиjелила финансиjска средства од 24.998 еура, а 2021. године 15.998 еура – кажу из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:00