/ - Са догађаја
11/12/2021 u 21:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Годишња награда за људска права и грађански активизам додијељена мјештанима Краљских бара

Которско издање фестивала УБРЗАЈ се отвара у недјељу, 12. децембра, док је отварање фестивала у Беранама планирано за 13. децембар

Црногорски фестивал филма о људским правима УБРЗАЈ отворен је вечерас у Музичком центру Црне Горе црногорском премијером филма канског побједника „Купе бр. 6“, финског редитеља Јухо Куосманена, саопштено је из ЦГО.

XII издање фестивала УБРЗАЈ отворили су Киммо Лäхдевирта, амбасадор Републике Финске и извршна директорка Центра за грађанско образовање (ЦГО), Далиборка Уљаревић.

Амбасадор Киммо Лäхдевирта истакао је да је култура људских права један од стубова демократских и просперитетних друштава, али и да захтјева сталну борбу. „Свијет се стално суочава са новим изазовима који утичу и на људска права. Стога је потребно је да јачамо свијест о важности људских права, отвореност према различитостима и подршку онима који још увијек теже пуном остваривању својих права”, навео је он. “Филм је моц́ан медиј за представљање судбина људи, као и начина на који одређени системи, предрасуде или вриједности утичу на њих. У свакодневном животу, често смо затворени у своје унутрашње кругове и тако пропуштамо прилику да сазнамо више о другим људима, њиховим борбама и надама. Међутим, што год да су основе за наше разлике, још увијек имамо много више заједничког”, казао је Лäхдевирта изразивши задовољство што управо фински филм отвара УБРЗАЈ 2021, али и што се наставља сарадња Амбасаде Финске и ЦГО-а.

-Некада нам се чини да смо дошли до краја неке идеје, десила се нека промјена,.. Помислимо да смо дошли до краја напорног пута и да смо заслужили мир. Заборавимо којом брзином то може да нас преокрене и претвори у пасивне посматраче. Ријеч је о нама који смо већи дио живота у борби за боље друштво, у борби за људска права, у борби за напредак. Зато је важно да опстајемо и да не одустајемо. За нас је борба непрестана,“ казала је Далиборка Уљаревић приликом отварања. „Филмови које вам представљамо су одраз наших вриједности. Они су одраз наше и ваше борбе. Гледаћете неке од најуспјешнијих свјетских филмова који ће вам проширити поглед и дати потребни подстицај и наду. Заједно смо у борбама које трају- поручила је она.

Овогодишња награда за афирмацију људских права и грађанског активизма додијељена је МЗ Краљске Баре, а у име мјештана награду је примио предсједник МЗ Краљске Баре, Милован Лабовић.

Лабовић је изразио захвалност и истакао да награда припада свим мјештанима, а нарочито онима који су препознали моменат и стали у заштиту природне средине и правних прописа.

У образложењу награде, Уљаревић је истакла да су мјештани Краљских Бара су показали како је природна борба за људска права. “Нјихов ентузијазам, упорност и одлучност да чувају своју животну средину заслужује наше дубоко поштовање. Они ових 18 мјесеци не чувају само предивну, иако сурову, природу подкомовских села, и своје Краљске Баре од изградње малих хидроелектрана. Они су на бранику одбране читаве државе од неодговорних власти. И то како од оних прије 30. августа 2020, тако и од ових послије 30.августа 2020. који још нису испунили дана у изборном жару“, закључила је Уљаревић.

Которско издање фестивала УБРЗАЈ се отвара у недјељу, 12. децембра, док је отварање фестивала у Беранама планирано за 13. децембар. Све информације о фестивалу доступне су на веб сајту www.убрзај.ме.

Овогодишње издање Фестивала подржало је Министарство економског развоја Црне Горе, Амбасада Финске у Београду, УНДП у оквиру пројекта Реформа националног система процјене инвалидитета, Општина Беране и Општина Котор. Партнери су БЕЛДОЦС, Сарајево Филм Фестивал и Црногорска кинотека.

Препознајући јавни значај Фестивала УБРЗАЈ, подршку и ове године пружају јавни сервис Радио-телевизија Црне Горе (РТЦГ), са порталом РТЦГ.ме, затим новина, портал и телевизија Вијести, Радио Беране и Радио Котор, као и портал ЦдМ.  Растући значај Фестивала УБРЗАЈ препознали су и наши нови медијски партнери – телевизије Градска ТВ, Нова М и Прва, радио станице Антена М и Градски радио, дневни листови Побједа и Дневне новине, као и портали Дневних новина и Антене М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:23