/ - FOTO: MINISTARSTVO
27/09/2024 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gutić istakao važnost saradnje Crne Gore i Sjeverne Makedonije

U Ministarstvu socijalnog staranja, brige o porodici i demografije održan je sastanak ministra Damira Gutića i ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećira Ramčilovića. Gutić je istakao važnost saradnje Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Sastanak je protekao u atmosferi prijateljstva i uzajamnog uvažavanja, pri čemu su razmatrane mogućnosti za dalje unaprjeđenje bilateralne saradnje u oblastima socijalne politike, podrške porodicama, kao i demografskog razvoja.

Ministar Gutić je istakao važnost saradnje između Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, posebno u pogledu razmjene iskustava i dobrih praksi u oblasti socijalnog staranja, zaštite ranjivih kategorija stanovništva, te unaprjeđenja položaja porodica i djece. Takođe, razgovarano je o pitanjima demografskih izazova s kojima se obje države suočavaju, te o neophodnosti zajedničkih napora ka održivom demografskom razvoju, uz poseban fokus na mlade, zapošljavanje i podršku.

- Crna Gora i Sjeverna Makedonija su po mnogo čemu slične države, baštine identično nasljeđe, određena kulturna dobra i kvalitete života naslijeđene iz perioda bivše Jugoslavije. Naše tradicionalno dobre odnose možemo iskorisiti da uspostavimo najbolje modele saradnje, kako bi unaprijedili naše sisteme i bili što efikasniji u postizanju zacrtanih ciljeva - istakao je Gutić.     

Ambasador Republike Sjeverne Makedonije zahvalio je na prijemu i istakao spremnost za dalje jačanje saradnje između dvije države u ovim ključnim oblastima. Takođe, naglasio je značaj međudržavnih sporazuma i razmjene iskustava koja mogu značajno doprinijeti boljem socijalnom položaju građana i demografskom razvoju. Neupitna je i podrška Republike Sjeverne Makedonije procesu evropskih integracija naše države.

- Evropske integracije su važne za obje države i čestitam na svemu što je Crna Gora postigla u prethodnom periodu kada je riječ o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Vjerujem da ćete uspješno završiti taj proces - istakao je ambasador Ramčilović.   

Na kraju sastanka, obje strane su se saglasile da će u narednom periodu biti intenzivirani kontakti i započeti konkretni projekti usmjereni na unaprjeđenje životnih uslova građana obje države, sa posebnim fokusom na socijalnu inkluziju i podršku porodicama. Ono što je ključno za obje države, a što je istaknuto na sastanku, jeste jačanje vladavine prava i rad na poglavljima 2 i 19 (Sloboda kretanja radnika i Socijalna politika i zapošljavanje).   

Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije ostaje posvećeno daljoj izgradnji čvrstih veza sa Republikom Sjevernom Makedonijom, u interesu unaprjeđenja kvaliteta života svih građana.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 12:43